ICT

Office 365 en aanschafadvies eigen computer

Deze keer twee berichten van ICT! Eentje gaat over Office365, de andere geeft advies als je een nieuwe computer voor thuis(werken) wilt aanschaffen. 

Office365  

We zijn nu zeven weken bezig in Office365. Vanuit ICT gezien loopt het relatief soepel. Het is voor iedereen wennen, maar iedereen kan zijn/haar bestanden vinden en bewerken.  

Het plan is dat ICT z.s.m. aan de slag gaat met de mensen die verantwoordelijk zijn voor de indeling van bestanden in Teams. Dat betekent dat er bestanden en mappen verplaatst gaan worden. Het streven is dat dergelijke wijzigingen goed gecommuniceerd worden naar de collega’s 

Verder is de overgang vrij snel gegaan en is er vanuit onze afdeling relatief weinig georganiseerd. Het was een grote verandering, en veel mensen hebben zich laten informeren door de opnames van de Teams-sessies uit augustus. Dit betekent dat het volstrekt redelijk is als je het gevoel hebt dat je nog wat kennis en uitleg nodig hebt. Vandaar dat we willen benadrukken dat het prima is als je contact met ons opneemt als iets onduidelijk is. Als je een vraag hebt, vraag het!  

Aanschafadvies

Veel collega’s hebben het afgelopen decennium ervoor gekozen om hun oude laptop/pc te laten voor wat het was. Met de coronacrisis zorgt dat nu voor prestatieproblemen: Microsoft Teams blijkt toch wel wat geheugen nodig te hebben en webbrowsers beginnen ook steeds meer van systemen te vragen. Vanuit ICT kunnen we alleen maar advies verlenen, en dat luidt als volgt:  

Je kunt hier voor weinig geld een legale Windows 10-licentie aanschaffen: https://windows10licenties.nl/product/windows-10-pro/ 

Een alternatief is om gebruik te maken van de Surfspot van een familielid of kennis.  

Verder raden wij aan om een groot (24 inch) scherm aan te schaffen, bijvoorbeeld: 

Grote schermen zijn voornamelijk een uitkomst bij Excel sheets. Als je daar nooit gebruik van maakt, heeft het misschien minder toegevoegde waarde (al is het wel fijn om verschillende vensters op beide helften van het scherm te positioneren).  

Verder raden wij graag de NUC aan. De meeste lezers kennen de NUCs omdat ze op alle werkplekken te vinden zijn. Ze zijn klein, stil, hebben wifi en bluetooth, en kunnen zelfs de Adobe suite draaien. Hier is een voorbeeld van een NUC die wat ons betreft 2030 wel zou kunnen halen: 

Goedkopere varianten zijn ook mogelijk. De NUC die hier gekozen, is is 419 euro, maar er zijn ook NUCs die beginnen vanaf 130 euro (voor een totaalprijs rond de 300-400 euro) 

Voor alles geldt: als je interesse hebt om voor jezelf een nieuwe computer aan te schaffen, neem contact op met ICT en wij kunnen je er in bijstaan.  

Als je liever een laptop hebt, dan hebben we geen specifieke tips, behalve: 

  • Minstens 16 GB ram (toekomstbestendig!) 
  • Minstens 500 GB NVMe SSD 

Zoals men wellicht van ons gewend is, raden we iedereen af om Apple-dingen aan te schaffen. Voornaamste reden: Apple is onnodig duur. 

TIP: oude ICT-nieuwsbrieftips  

Als laatste kun je hier de ICT-tips van de afgelopen jaren vinden.