Meer BplusC

BplusC, dé organisatie voor kennis, kunst en contact in Leiden en omstreken

Naast een bibliotheek bestaat BplusC uit een muziekschool, dans- en theaterschool, volksuniversiteit, afdeling Kunst en Beeld, diverse podia en het Centrum voor Amateurkunst Leiden.

We bieden binnen- en buitenschools cursussen en workshops, studieplekken en oefenruimtes, en er zijn regelmatig optredens, lezingen en debatten. BplusC is actief in Hillegom, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Wassenaar.

In de vijf bibliotheeklocaties vind je alles om lekker te lezen. Bibliotheekleden kunnen naast de gewone papieren boeken ook gebruik maken van de landelijke digitale collectie met e-books. 

Bibliotheektarieven per 1 juli 2019
tot 18 jaar gratis
vanaf 18 jaar € 42,00

Online bibliotheek
Met het BplusC bibliotheekabonnement kun je automatisch lid worden van de online bibliotheek. Je kunt je hier registreren. 

Volg een cursus of workshop bij BplusC en ontdek de danser, muzikant of kunstenaar in jou. Er wordt les gegeven in zo’n 30 instrumenten, van basgitaar tot trombone, van cello tot piano. Of volg een opstap- of een opfriscursus, een leuke manier om (weer) muziek te gaan maken. In 5 lessen leer je je eerste noten spelen of krijg je tips om je spel te verbeteren. Er zijn diverse orkesten, popbands en ensembles waarin je met anderen kunt samenspelen.

Kun je niet drummen in huis? Maak dan gebruik van de oefenruimtes in locatie Muziekhuis, alleen of met je band. Instrumenten en apparatuur zijn te huur. Er zijn akoestische oefenruimtes, voorzien van een piano, in locatie Rapenburg. Je kunt ook danslessen volgen (o.a. klassiek, modern, jazz, urban) en toneelspelen. In de beeldende cursussen, zoals schilderen, beeldhouwen, naaitechnieken, edelsmeden of fotografie, ontwikkel je je creatieve kant. Heb je altijd al een vreemde taal willen leren? BplusC biedt veel taalcursussen aan, van Arabisch tot Zweeds.

BplusC organiseert ook diverse activiteiten. Zo is er vier keer per jaar een Debat in de Bieb over een actueel thema. Elke laatste donderdag van de maand is er een filmavond Van boek tot doek in bibliotheeklocatie Merenwijk. In de Qbus-zaal van locatie Muziekhuis kun je elke week genieten van optredens pop, rock, jazz of wereldmuziek. Het Centrum voor Amateurkunst Leiden houdt 6 keer per jaar een Open Podium, zowel in de Qbus als in de Theaterzaal van locatie Het Leidse Volkshuis. Er zijn optredens muziek, cabaret, poëzie, toneel en dans.

De missie van BplusC
BplusC zet zich in om het leven van alle inwoners van de regio Leiden actief te verrijken met kunst, cultuur en kennis.

De visie van BplusC luidt:

  • We zijn er voor iedereen, toegankelijk en laagdrempelig
  • Kwaliteit is waar we voor staan
  • Wat we doen is relevant
  • We stralen creativiteit uit
  • We doen het samen
  • En dat laten we zien!

Statutaire naam: Stichting Bibliotheek plus Centrum voor kunst en cultuur
KvK nummer: 27310808
BTW nummer: NL818869033
Postadres: Postbus 4035,2301 RA, Leiden
Algemene e-mailadres: info@bplusc.nl
Namen bestuursleden: De heer Willem van Moort
Namen leden raad van toezicht: Els van Eijck van Heslinga, Christine Smittenaar, Daniel Mandel, Foort van Oosten, Sterre Rooijakkers, Edwin van der Spek

Jaarverslag 2020
Jaarrekening 2020 (samenvatting)
WNT 2020

Doelstelling van de organisatie (zoals in statuten of KvK of statuten):

Stimuleren van de individuele en collectieve mogelijkheden tot ontwikkeling en ontplooiing op het gebied van maatschappelijke en culturele vorming.

Beloning beleid
Cao’s waaronder personeel valt: afhankelijk van de aard van de werkzaamheden ofwel de cao bibliotheken dan wel de cao Kunst Educatie.

Vacatieregeling Bestuur en Leden Raad van Toezicht die op verzoek ter inzage is: Alleen Raad van Toezicht ontvangt een vrijwilligersvergoeding.

BplusC voldoet aan de ANBI status.
BplusC is Hobeon en SCOB gecertificeerd voor de periode 2017-2021

    

Hobeon: Kwaliteitskader Kunsteducatie & Amateurkunst
SCOB: Stichting Certificering Openbare Bibliotheken
Beide kwaliteitskaders zijn in 2018 opgegaan in het gezamenlijk certificeringskader ‘Kwaliteit in beeld’ van CBCT

In 2016 is met VOB, SPN, Cultuurconnectie, Stichting Lezen, Stichting Lezen & Schrijven en de VNG het gesprek geopend over een nieuw, gezamenlijk certificeringskader. De partijen maakten daarbij dankbaar gebruik van de ervaringen met gecombineerde organisaties (gefuseerde bibliotheek- en cultuurorganisaties) en met het door bureau Hobéon uitgevoerde kader van cultuurorganisaties. BplusC is een van de pilotorganisaties voor de gecombineerde certificering geweest. Het nieuwe certificeringskader Kwaliteit in beeld is in 2017 in gezamenlijkheid ontwikkeld en begin 2018 vastgesteld. Vanaf dat moment is SCOB omgevormd tot CBCT en heeft zij het vertrouwen gekregen de uitvoering van het nieuwe kader op zich te nemen.

Met ingang van 1 januari 2020 zijn alle BplusC locaties (binnen- én buitenruimtes)@BplusC #leidencultuur