Hulp bij materiaal lenen

Hier vind je alle informatie over hoe je materiaal kunt lenen, en terugbrengen.


Lenen & terugbrengen

Hoeveel mag ik lenen?

  • Tot 18 jaar leen je maximaal 8 boeken met je bibliotheekabonnement. Vanaf 18 jaar is dit aantal 8 of 12, afhankelijk van jouw abonnementvorm. 
  • Je mag je boeken 4 weken houden voor je ze moet verlengen.
  • Geleende materialen kun je 2 keer verlengen, tenzij ze gereserveerd zijn.
  • Top-titels kunnen niet verlengd worden.
  • Boeken kun je inleveren in al onze bibliotheekvestigingen, dit hoeft niet dezelfde locatie te zijn waar het boek geleend is.

Hoe lever ik het materiaal weer in?

Lever je geleende materialen zelf in via de zelfservicebalie in één van onze bibliotheeklocaties. Inleveren hoeft dus niet in dezelfde vestiging waar je het materiaal hebt geleend.

Het is bij een aantal locaties ook mogelijk om buiten openingstijden materialen in te leveren via de inleverbus aan de buitenzijde van de bibliotheek. Voor materialen die via de inleverbus zijn ingeleverd geldt de laatste openingsdag van de vestiging als inleverdatum.

Hoe voorkom ik dat ik te laat ben?

Via onze BplusC-app kun je gemakkelijk meldingen aanzetten voor je geleende boeken. Zo ontvang je tijdig een bericht over het aflopen van je uitleentermijn. Zo ben je nooit meer te laat met het inleveren van je boeken! 

Is er een haal- en brengservice?

Zeker! Wij bieden de service: Bibliotheek aan huis. Hiermee kun je, wanneer het niet lukt om langs te komen in bibliotheek, alsnog een stapel boeken lenen. Onze vrijwilligers komen met een tas met nieuw leesvoer bij je langs. 

Hoeveel weken leen ik boeken tijdens de zomervakantie?

Vanaf 1 juli 2024 start de vakantiestempel! Als lid van de bibliotheek leen je extra lang je boeken. Voor de meeste materialen zoals boeken, tijdschriften en dvd's geldt een leentermijn van 4 weken. Met de extra vakantieverlenging verandert de termijn naar 8 weken. Deze vakantiestempel geldt de hele maand juli. Per 1 augustus start de standaard uitleentermijn van 4 weken weer. 


Verlengen

Hoe kan ik verlengen?

Boeken verleng je in de bibliotheek bij een self-service scherm, aan de balie of in onze BplusC-app. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag verder. 


Betalen

Wat betaal ik als ik te laat ben?

Je betaalt een boete van €0,15 per dag op reguliere boeken die te laat zijn ingeleverd. Heb je een toptitel in huis en is de leentermijn verstreken? Op deze titels geldt een hogere boete van €0,75 per dag.

Waar kan ik mijn boete betalen?

Je kunt je boete betalen op locatie via PIN of via de Mijn Bibliotheek omgeving op de website.


Reserveren & aanvragen

Hoe reserveer ik een boek?

Boeken reserveren kan aan de balie in de bibliotheek, in onze BplusC-app of op onze website. Voor het reserveren van een boek betaal je €1,00. Je favoriete boek ligt 10 dagen voor je klaar op onze locatie. Toptitel-boeken kunnen helaas niet worden gereserveerd.

Hoe kan ik op titels zoeken?

Kijk op onze website in de online catalogus voor ons aanbod. 


Verlies of beschadiging

Hoe vraag ik een nieuwe pas aan?

Het is helaas niet mogelijk om boeken te lenen zonder bibliotheekpas. Als je je pas bent verloren, kun je een nieuwe aanvragen bij de balie van de bibliotheek voor €4,50.  Geen antwoord op je vraag gevonden?

Neem contact met ons op