Kunstshot

Hét CKV-festival voor leerlingen vierde klas HAVO/VWO uit Leiden e.o.

Vrijdag 22 september is het zover: Kunstshot 2023! We zijn blij en trots dat we hebben een mooi programma hebben kunnen neerzettenWe wensen jullie veel plezier en inspiratie toe! 

BLOK 1: 10:15 - 11:00 UUR 

BLOK 2: 11:30 - 12:15 UUR 

PAUZE: 12:15 - 13:15 UUR 

BLOK 3: 13:15 - 14:00 UUR 

 

Ars Aemula Natura www.arsaemula.nl  | Pieterskerkgracht 9a 
1a. MAGIE VAN ZWART, WIT EN GRIJS 
Clair-Obscur is een techniek waarbij licht-donker contrasten sterker worden uitgebeeld. Ontdek hoe snel je vanuit donker naar licht een spannend portret kunt maken! 

Ars Aemula Natura www.arsaemula.nl  | Pieterskerkgracht 9a 
1b. FUUT 
Je gaat met houtskool en kneedgum naar waarneming tekenen. Je tekent een opgezette vogel in zwart en wit in een echt atelier. 

BplusC www.BplusC.nl  | Het Leidse Volkshuis - Apothekersdijk 33 - Theaterzaal 
2a. HIP HOP 
Tijdens deze geweldige dansworkshop is het onmogelijk om stil te blijven staan. Daar zorgt hiphop-docent Jerry wel voor! 

BplusC www.BplusC.nl  | Het Leidse Volkshuis - Apothekersdijk 33 - Salon 
2b. POPPING 
In de poppingworkshop, gegeven door Lara, maak je kennis met popping en funkstyles. Het is een illusionaire dans, gebaseerd op het snel spannen en ontspannen van de spieren. Daardoor gaat er een beweging door het lichaam van de danser, pop genoemd. Lara maakt ook gebruik van animatie en waving. 

BplusC www.BplusC.nl  Het Leidse Volkshuis - Apothekersdijk 33 - Studeerkamer 
2c. RAP JE VERHAAL 

In deze workshop maak je samen een rapnummer over thema’s die jou bezighouden. Bijpassende instrumental zoeken, freestylen met rapspelletjes, het hoort er allemaal bij! En uiteindelijk is een rap wel bedoeld om te laten horen! 

BplusC www.BplusC.nl  | Het Leidse Volkshuis - Apothekersdijk 33 - Studio 
2d. MUSICAL 
In deze workshop combineer je zang, dans en acteren tot een mooi musicalmomentje. Met gave nummers uit een bekende musical. 

BplusC www.BplusC.nl  | BplusC Bibliotheek - Nieuwstraat 4 – Koolzaal 
2e. BEATS & BASS 
Muziek produceren met laptop en koptelefoon, meer heb je niet nodig! Leer de basis voor het maken van ritmes, akkoorden en melodieën voor allerlei genres: house, rock en popmuziek. 

BplusC www.BplusC.nl  | Muziekschool Rapenburg - Rapenburg 22 – Lokaal 1 
2f. THEATERSPORT 
Het start met een opwarming door middel van verschillende theateroefeningen. En daarna ga je actief aan de slag met verschillende vormen van theatersport. Hierin is alle ruimte voor ieders fantasie en eigen inbreng. 

BplusC www.BplusC.nl  Muziekhuis - Middelstegracht 123 – Qbus 
2g. DJEMBÉ 
John May neemt je mee in de ritmes van Afrika. Zo zijn er ritmes voor verjaardagen, begrafenissen, de regentijden en bruiloften, maar ook voor beroepen zoals jagers en vissers. Tijdens de workshop leer je in ieder geval één van deze traditionele ritmes. 

BplusC www.BplusC.nl  | Het Leidse Volkshuis - Apothekersdijk 33 – Atelier 
2h. ILLUSTRATIEF VORMGEVEN 
In deze workshop ga je illustratief tekenen met behulp van aquarel-krijt. Je leert het beeld dat je ziet na te tekenen. Daarna hoe je er een andere draai aan kunt geven door verschillende technieken te gebruiken. Door je eigen fantasie in te zetten ontdek je jouw eigen stijl. 

Erfgoed Leiden en Omstreken www.erfgoedleiden.nl Boisotkade 2a 
3. LEIDSE KIEKJES 
De Leidse fotografen Kiek en Goedeljee hebben aan het einde van de 19e eeuw een groot deel van Leiden en haar inwoners vastgelegd. Inmiddels is een foto maken heel wat makkelijker geworden. Gewapend met je mobieltje en een honderd jaar oude foto ga je de wijk in. Kun jij vanuit hetzelfde gezichtspunt als dat van hen een foto maken? 

Fields of Wonder www.fieldsofwonder.nl  Kaasmarktschool - Koppenhinksteeg 13 
4. BINNENSTE BUITEN 
Iedereen wil zich graag van zijn beste kant laten zien. Social media zoals TikTok en Instagram staan vol met dergelijke filmpes. Maar laten mensen daar eigenlijk ook wel eens zien hoe ze zich van binnen voelen? Hoe voel je je eigenlijk? Wat vind jij belangrijk in jouw leven? Waar word je echt blij van? Met een aantal leuke oefeningen ga je op zoek naar jouw innerlijke stem en wie weet komen er talenten naar boven die je nog nooit bij jezelf had ontdekt! 

Gebr. De Nobel www.gebrdenobel.nl Marktsteeg 4-8
5. DANCE PRODUCING MET JEROEN NAI CHUNG TONG 
Producer Jeroen Nai Chung Tong van het duo NCT neemt je mee in het maken van een track, welke uiteindelijk afgespeeld wordt op het grote geluidsysteem met een mooie lichtshow. NCT is een Nederlands duo dat met hun muziek al meer dan 10 miljoen streams heeft verzameld op Spotify, de hele wereld rond heeft getourd en gekenmerkt wordt door hun energieke dj-sets. 

Japanmuseum Sieboldhuis www.sieboldhuis.org Rapenburg 19 
6. JAPANSE MANGA 
Een populair onderdeel van de Japanse cultuur is Manga, ofwel stripverhalen. Het is een Japanse tekenstijl die ook in Europa steeds bekender en populairder wordt. Kijk maar naar de toenemende stroom tekenfilms uit Japan, zoals Pokémon. Tijdens deze workshop leer je hoe een mangafiguur getekend wordt. 

Jeugdtheaterschool Leiden e.o. www.jtsleiden.nl Theater Ins Blau - Haagweg 6 - Cursusingang 
7a. THEATER MAKEN 
Theater maken is gewoon een kwestie van DOEN (en durven). Je gaat eerst improviseren. Vervolgens maak je in groepjes korte theaterstukjes die je aan elkaar laat zien. 

Jeugdtheaterschool Leiden e.o. www.jtsleiden.nl Theater Ins Blau - Haagweg 6 - Cursusingang 
7b. CONTEMPORARY DANS 
Tijdens deze workshop worden er verschillende korte oefeningen aangeboden en ten slotte zal er een choreografie aangeleerd worden. Er wordt gewerkt vanuit contemporary dans met elementen en invloeden uit verschillende stijlen. Het belooft een dynamische en fysieke workshop te worden. 

Leidse Schouwburg www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl Oude Vest 43 
8. XCLUSIV COMPANY 
Een gezelschap Rotterdamse makers met roots in de urban, club, ballroom en hiphop cultuur. Gespecialiseerd in eigenzinnige cross-overs tussen dans, muziek, woordkunst en visuele kunst. 

LIFF www.leidenfilmfestival.nl Het Leidse Volkshuis - Apothekersdijk 33 - Erker 
9. Blockbusters en megasterren 
Aan de hand van verschillende filmfragmenten en opdrachten neem je een kijkje achter de schermen van ‘s werelds grootste medium. Hoe kunnen films je laten huilen, lachen of bang maken? Wat zijn de ‘trucjes’ die filmmakers kunnen gebruiken? 

Museum De Lakenhal www.lakenhal.nl Oude Singel 32 
10. ACHTER DE SCHERMEN VAN MUSEUM DE LAKENHAL 
Als je een museum bezoekt zie je vooral de uitgestalde objecten en kunstvoorwerpen. Je merkt meestal weinig van wat er achter de schermen allemaal gebeurt. En dat is nu precies wat jullie in een rondleiding en opdracht wél gaan zien, horen en ervaren. Een kijkje in de keuken van de museumpraktijk. 

Museum Volkenkunde www.volkenkunde.nl Steenstraat 1 
11. HAKA 
Ooit de indrukwekkende dans gezien waarmee het nationale rugby-team van Nieuw-Zeeland hun wedstrijden opent? Dit is de Ka Mate, een haka (traditionele dans) van de Maori. Ervaar zelf hoe het is om deze haka te doen en leer over de bijzondere band die Leiden heeft met de Maori. 

Naturalis Biodiversity Center www.naturalis.nl Darwinweg 2 
12. DIER OP PAPIER
De opgezette dieren in Naturalis staan voor altijd stil. Ideaal om ze van heel dichtbij te bekijken. Door te tekenen kijk je vanzelf goed naar de dieren en volgen de vragen automatisch. “Waar is die grote snuit handig voor?”, “Wat doet die vogel met dat haakje aan zijn snavel?” Samen met de educatief begeleider van Naturalis ga je op zoek naar de antwoorden en werk je je tekeningen uit. 

Rijksmuseum Boerhaave www.rijksmuseumboerhaave.nl Lange St. Agnietenstraat 10 
13. SPELEN MET WISKUNDE 
Wat hebben een fotomodel, formule-1 coureur en muzikant met elkaar gemeen? Wiskunde! Wiskunde is écht overal. Maak zelf een draaikolk en bouw je eigen brug. Ontdek hoe geluid eruitziet en speel als een kunstenaar met perspectief. 

Rijksmuseum van Oudheden www.rmo.nl Rapenburg 28 
14. SCHERVENWORKSHOP 
Kruip in de huid van een archeoloog en werk met echte eeuwenoude vondsten! Je bekijkt een aantal verschillende archeologische voorwerpen en probeert te ontdekken waar ze van gemaakt zijn en hoe ze gebruikt werden. Vervolgens ga je aan de slag met potscherven en word je uitgedaagd om op basis van een paar scherven een hele vaas te reconstrueren. Zo leer je over de verhalen achter de scherven. 

Theater Ins Blau www.theaterinsblau.nl Haagweg 6 
15. WIE DE F*CK HEEFT DIT GEDAAN?! EEN TRAGIKOMISCHE KLIMAATMUSICAL 
Muziektheatergroep De Amazones maakt zich ernstige zorgen om klimaat- en ecologische crises. Deze klimaatactivistes gebruiken hun voorstellingen om dit verhaal aan jou te vertellen. ‘Wie de F*ck heeft dit gedaan’ speelt in 2026. De klimaat-problemen lopen steeds verder uit de hand en de gevolgen zijn inmiddels onhoudbaar. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En wie de f*ck heeft dit gedaan?