Kunstshot

Hét CKV-festival voor leerlingen vierde klas HAVO/VWO uit Leiden e.o.

Ars Aemula Natura | www.arsaemula.nl | Pieterskerkgracht 9a
1a. MAGIE VAN ZWART/WIT EN GRIJS
Clair-obscur is een techniek waarbij licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld. Ontdek hoe snel je vanuit donker naar licht een spannend portret kunt maken.

1b. TEKENEN MET HOUTSKOOL
Het klassiek schetsen van opgezette vogels. Met houtskool en kneedgum leer je van donker naar licht te werken.

BplusC | www.BplusC.nl | 
2a. pBONE
In de pBone-workshop gaan we aan de slag met kleine trombones gemaakt van plastic. Binnen de kortste keren speel je mee met een leuke track en verzin je misschien wel je eigen melodie.
BplusC Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33 - Salon

2b. CARTOON TEKENEN
Een cartoon is een humoristische tekening, met of zonder tekst. Aan de hand van voorbeelden en tips en trucs van de docent maak je een eigen cartoon. Zet jouw mening op papier!
BplusC Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33 - Atelier

2c. IEDEREEN KAN DANSEN
Iedereen kan dansen en dans is niet alleen voor meisjes! Met goed te volgen danspasjes op lekkere muziek maken we in één les een leuke dans.
BplusC Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33 - Studio

2d. PORTRET- EN MODELTEKENEN
In deze tekenworkshop gaan we vooral heel goed kijken. Welke vormen zie je? Hoe is een hoofd of een romp opgebouwd? Waar is het licht en waar juist donker? Hoe verhouden de verschillende vormen zich tot elkaar? Aan de hand van door de docent meegebrachte beelden ga je daarna een portret of een lichaam tekenen.
BplusC Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33 - Werkplaats

2e. ÖZCAN AKYOL
Schrijver Özcan Akyol debuteerde in 2012 met de semi-autobiografisch schelmenroman Eus, over een Turks-Nederlandse jongen die opgroeit in de ‘onderklasse’ van Deventer. Van Eus werden binnen een week 10.000 exemplaren verkocht. Begin 2016 verscheen zijn tweede roman Turis. Hierin gaat de hoofdpersoon op zoek naar het vermeende dubbelleven van zijn vader om het huwelijk van zijn ouders op te breken. Naast romancier is Akyol columnist voor o.a het AD, VARAgids en Nieuwe Revu. Daarnaast is hij regelmatig te zien bij programma’s als De Wereld Draait Door en Pauw.
BplusC Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33 - Theaterzaal

2f. POEZIE
Waar je naartoe gaat, waar je overal komt, wat je beleeft. Wat je ontdekt, je vindt er woorden voor, soms ook niet.
Die bedenken we, we reizen in het hoofd, dat lukt allicht. We schrijven ze op, dat het bewaard blijft, in een gedicht.
BplusC Bibliotheek Nieuwstraat, Nieuwstraat 4 - Digitaal lokaal


2g. FRUITY LOOPS
Maak jouw eigen track! In deze workshop leer je hoe je een hit kan maken met het softwareprogramma Fruity Loops. Dj’s als Martin Garrix en Afrojack gebruiken dit programma ook voor het produceren van hun tracks en mixes.
BplusC Bibliotheek Nieuwstraat, Nieuwstraat 4 - Koolzaal


2h. KENNISMAKEN MET VR
Na een korte inleiding over VR zet je een VR-bril op. Beleef wereldberoemde schilderijen in 3D. Probeer verschillende apps zoals 3D Paint en Art Plunge en maak zelf een 3D-tekening.
BplusC Bibliotheek Nieuwstraat, Nieuwstraat 4 - i-Lab


2i. BPLUSC BEATS
Een spannende workshop waarin je los mag gaan! Samen gaan we vette beats creëren, dit is muzikaal communiceren zoals het al vanaf het begin van de mensheid gebeurt, volg dus je instinct.
BplusC Muziekschool Rapenburg, Rapenburg 22 - lokaal 1


2j. TUSSEN DE REGELS DOOR
Tijdens deze actieve theaterworkshop gaan we aan de slag met songteksten. We gaan zo gezegd van songtekst naar spel. In muziek wordt veel gebruikgemaakt van metaforen. Maar wat wordt er nu eigenlijk gezegd?
BplusC Muziekhuis, Middelstegracht 123 - Bovenruimte

De X in samenwerking met BplusC | www.de-x.nl | BplusC Muziekhuis, Middelstegracht 123 - Qbus-zaal
3. MASTERDRUMMER
Luister en huiver bij dit interactieve concert van de inspirerende en enthousiaste Senegalese masterdrummer Oké Sène.

Erfgoed Leiden en Omstreken | www.erfgoedleiden.nl | Boisotkade 2a
4. LEIDSE KIEKJES
De Leidse fotografen Kiek en Goedeljee hebben aan het einde van de 19e eeuw een groot deel van Leiden en haar inwoners vastgelegd. Inmiddels is een fotootje maken heel wat makkelijker geworden. Gewapend met je mobieltje en een honderd jaar oude foto ga je de buurt in. Kun jij vanuit hetzelfde gezichtspunt een foto maken?

Fields of Wonder | www.fieldsofwonder.nl | Kaasmarktschool - Koppenhinksteeg 13
5. CHOREOGRAFIEK
Grafisch design en danskunst: dit laten wij op artistieke wijze samensmelten tot een nieuwe vorm. Samen met de makers van Fields of Wonder gaan jullie aan de slag, waarbij je eigen handschrift en lichaam de basis vormen voor energieke dans.

Hortus Botanicus Leiden | www.hortusleiden.nl | Rapenburg 73
6. BEMUSED DOOR GEUREN
In de tuin en in de kassen ruik je de wonderlijkste geuren. Ontdek waarvoor die dienen, probeer uit welke geuren jou het beste bevallen en stel je eigen geurtje samen.

Jeugdtheaterschool Leiden e.o. | www.jtsleiden.nl | Cursusingang - Theater Ins Blau, Haagweg 6
7a.THEATERMAKEN
Theater maken is gewoon een kwestie van DOEN (en durven). Je start met een aantal improvisatie-oefeningen. Daarna maak je in groepjes korte theaterstukjes die je aan elkaar laat zien.

7b. HIPHOP
Maak kennis met de basismoves van hiphop op de muziek van nu. Je leert een choreografie die bestaat uit een combinatie van verschillende stijlen.

Japanmuseum Sieboldhuis | www.sieboldhuis.org | Rapenburg 19
8. JAPANSE MANGA
Een populair onderdeel van de Japanse cultuur is manga, ofwel stripverhalen. Het is een Japanse kunstvorm die ook in Europa steeds bekender en populairder wordt. Tijdens de workshop leer je hoe een mangafiguur getekend wordt. Zo kijk je naar lichamen, gezichten, gezichtsuitdrukkingen en ontwerp je je eigen mangakarakter.

Kunstcentrum Haagweg 4 | www.haagwegvier.nl | Haagweg 4
9. TEKENEN
Naar aanleiding van sculpturen van Petra de Haas maak je tekeningen met potlood en fineliner. Door goed te kijken naar de beelden die staan opgesteld in de workshopruimte leer je met onze tips en tricks hoe je massa en 3D vertaalt in lijntekeningen. De vele restruimtes geven de tekeningen het karakter van een geraamte of draadconstructie.

LAK Cursusbureau | www.lakcursussen.nl | Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1
10a. DANSWORKSHOP COMMERCIAL POP 2e verdieping - zaal 2.33
Altijd al willen leren dansen als in videoclips van bijvoorbeeld Beyoncé of Justin Bieber? Dan is dit je kans! Dansdocent Willemieke Verweij zorgt voor een flitsende choreografie, waarbij ze gebruikmaakt van hedendaagse popsongs.

10b. POPKOOR (ZANG) 2e verdieping - zaal 2.34
Hou je van zingen? En lijkt het je leuk om samen met anderen popliedjes te leren? Kom dan meedoen met het popkoor! Het repertoire loopt uiteen van liedjes van Adele en Bruno Mars tot Ed Sheeran en Nina Simone.

Leiden International Film Festival | www.leidenfilmfestival.nl | BplusC Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33 - Erker
11. BLOCKBUSTERS EN MEGASTERREN
Aan de hand van verschillende filmfragmenten en opdrachten nemen we een kijkje achter de schermen van ‘s werelds grootste medium. Hoe kunnen films je laten huilen, lachen of bang maken? Wat zijn de ‘trucjes’ die filmmakers kunnen gebruiken?

Leidse Schouwburg | www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl | Oude Vest 43
12. JEROENS CLAN, TERE ZIELTJES
Jeroens Clan geeft zich bloot. Na een succesvolle finalistentournee van het Leids Cabaret Festival 2018 gaan de maskers af. Jip de Poorter, Matthias Tuns en Bram Kroon laten de mens achter de artiest zien. Met hun debuutvoorstelling Tere zieltjes veroveren deze gevoelige jongens een plaatsje in je hart.

Museum De Lakenhal | www.lakenhal.nl | Oude Singel 32
13. REMBRANDT OP Z’N KOP
Tijdens de workshop teken je een portret van Rembrandt op z’n kop na, gebruikmakend van houtskool. Door een portret op z’n kop na te tekenen, spreek je je linkerhersenhelft aan, in plaats van je rechterhersenhelft. De resultaten zijn fantastisch!

Museum Volkenkunde | www.volkenkunde.nl | Steenstraat 1 - Boeddhazaal
14a. BOEDDHA’S ZIEN EN TEKENEN
Deze tekenworkshop vindt plaats in de Boeddhazaal, waar je de grote Boeddhabeelden bestudeert en natekent. Wat valt je op aan de beelden? De langgerekte oorlellen, de bijzondere handhoudingen, de krulletjes op het hoofd… Beeldend kunstenaar en vakdocent Tineke Jacobs geeft je aanwijzingen voor jouw kunstwerk.

14b. CHINESE KALLIGRAFIE
Bij Chinese kalligrafie gebruik je meer dan alleen je handen. Zo is een goede zithouding essentieel voor een goed resultaat. Tijdens deze workshop leert Yanling Kunenborg je hoe je een paar eenvoudige karakters schrijft en wat deze betekenen.

14c. DJEMBÉ WORKSHOP
Afrikaanse djembé staat voor aanstekelijke ritmes. Muziekdocent John May leert je de basisslagen op de djembé en uiteindelijk speel je samen een Afrikaans ritme.

Naturalis Biodiversity Center | www.naturalis.nl | Darwinweg 2
15. DIER OP PAPIER
De opgezette dieren in Naturalis staan voor altijd stil. Ideaal om ze van heel dichtbij te bekijken en te tekenen. Na een korte inleiding ga je op jacht in het museum. Daar kies je een dier: een lief aapje, een bloeddorstige krokodil, een glibberige kwal. Al schetsend vang je het dier op papier. Terug in de workshopruimte werk je de schetsen uit met inkt.

Rijksmuseum Boerhaave | www.rijksmuseumboerhaave.nl | Lange St. Agnietenstraat 10
16. SPELEN MET WISKUNDE
Wat hebben een fotomodel, formule 1-coureur en muzikant met elkaar gemeen? Wiskunde! Wiskunde is écht overal. Maak zelf een draaikolk en bouw je eigen brug. Ontdek hoe geluid eruitziet en speel als een kunstenaar met perspectief.

Rijksmuseum van Oudheden | www.rmo.nl | Rapenburg 28 
17. SCHERVENWORKSHOP
Kruip in de huid van een archeoloog en onderzoek een berg eeuwenoude scherven uit het Middellandse Zeegebied. Kun je achterhalen waar een scherf vandaan komt en hoe oud deze is? Zijn er verschillen tussen regio’s waar te nemen en kun je op basis van een paar scherven een hele vaas reconstrueren?

Theater Ins Blau | www.theaterinsblau.nlb | Haagweg 6
18. MAN DOWN door Lost Project
Man Down is een confronterende voorstelling over de man (door de vrouw) en gebaseerd op eigen verhalen en ervaringen van acht Lost Project-mannen in een regie van Priscilla Vaudelle. Priscilla’s nieuwsgierigheid naar de man werd getriggerd door de verschillende mannen in haar leven: haar opa, haar vader, haar broer, haar man, haar verloofde en haar toekomstige zoon.