Maatregelen rond het coronavirus

Helaas blijkt het coronavirus zich zo snel te verspreiden dat het kabinet drastische maatregelen heeft genomen om het virus zo goed mogelijk in te dammen. Op deze pagina houden we bij wat dit voor de diensten en activiteiten van BplusC betekent. 

UPDATE 25 MAART 2020 | Tot nader bericht is BplusC volledig gesloten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. We volgen hiervoor de richtlijnen van het RIVM.

We versturen vanaf nu wekelijks een nieuwsbrief naar onze klanten. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan hier aan voor deze nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.

Ook adviseren we je onze website en social media in de gaten te houden. We plaatsen regelmatig updates om iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.  

BplusC blijft bereikbaar via telefoon, van maandag t/m donderdag van 10.00-16.00 uur via 0900 23 23000 (gebruikelijke belkosten), of per mail via klantenservice@BplusC.nl. Onze medewerkers werken zoveel mogelijk vanuit huis.

UPDATE 17 MAART 2020 | Aanvragen bij andere bibliotheken stop gezet ivm coronavirus

Helaas is het niet langer mogelijk materialen bij andere bibliotheken aan te vragen. Reden hiervoor is dat steeds meer bibliotheken, ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus, hun deuren sluiten. Hierdoor kunnen vele aanvragen niet meer worden afgehandeld en is zowel het provinciale als het landelijke leenverkeer steeds minder zinvol.

Gelukkig kun je wel digitaal doorlezen met de ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen van de online bibliotheek! Ook via de website van DBNL is een rijke collectie e-books en andere teksten online te vinden. Of probeer eens een luisterboek: download de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden (ook peuters en kleuters). We hebben tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Met een luisterboek zijn de kinderen heerlijk geboeid en toch los van hun schermpjes.

Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken. Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl. Daar vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen. Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes. Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten via https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/weten/mediawijsheid.html. Voor zowel jeugd als volwassenen zijn er tal van interessante digitale bronnen via de openbare bibliotheek beschikbaar en volwassenen kunnen ook terecht in de digitale bronnen van de KB zoals bijvoorbeeld Delpher (vrij toegankelijk) en de wetenschappelijke e-book collectie (KB-lidmaatschap nodig). 

De volgende maatregelen zijn op 12 maart 2020 aangekondigd:

 • iedereen in Nederland blijft thuis bij griep-, koorts- of hoestklachten;
 • bijeenkomsten van groepen met meer dan 100 mensen worden afgelast. Dit heeft ook betrekking op musea, theaters, concertzalen en sportevenementen;
 • mijd openbaar vervoer, minimaliseer contact met grotere groepen mensen en werk zo mogelijk vanuit huis;
 • beperk het contact met ouderen (belangrijkste risicogroep);
 • HBO en universitair onderwijs wordt aangeraden online colleges te verzorgen;
 • basisonderwijs blijft voorlopig open (niet belangrijkste risicogroep en beperking van economische impact van thuisblijvende ouders);
 • naar verwachting zullen er voor de provincie Brabant aanvullende maatregelen bekend worden gemaakt in de nabije toekomst;
 • alle voornoemde maatregelen blijven van kracht tenminste tot en met 31 maart 2020. Indien noodzakelijk zullen aanvullende maatregelen worden afgekondigd.

Dit heeft gevolgen voor de activiteiten en diensten van BplusC.
Er is het volgende besloten:

Tijdelijke sluiting alle BplusC-locaties

Met ingang van zaterdag 14 maart zijn alle BplusC-locaties tijdelijk gesloten. Alle aankomende activiteiten, lessen en cursussen zijn afgelast. De sluiting van publieke locaties is een maatregel van de overheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bovengenoemde maatregelen blijven tenminste tot en met 6 april 2020 van kracht.

 • De online diensten van de bibliotheek (e-books, LuisterBieb) zijn gewoon beschikbaar
 • Je kunt geleende boeken in huis houden en je hoeft uiteraard geen boetes te betalen
 • Alle activiteiten en evenementen van BplusC vervallen tot nader order

Gezien de uitzonderlijke situatie zijn wij pas in een later stadium in staat te informeren over de gevolgen voor jou als klant of cursist. Vanzelfsprekend komen wij hier zo snel mogelijk op terug.

Meer informatie

Klik hier voor actuele informatie over het coronavirus vanuit de overheid. Het algemene informatienummer voor vragen is 0800 1351.