Expositie

Expositie Gesuikerde Sonnetten

Vanaf 7 maart is in BplusC filiaal Nieuwstraat in Leiden een tentoonstelling ingericht rond de sonnetten van William Shakespeare, met de nadruk op uitgaven van vertalingen van deze gedichten.

 

 

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat de eerste uitgave het licht zag van de verzamelde toneelstuken van Shakespeare, de zo geheten First Folio. Vijfentwintig jaar daarvoor, in 1598, werd voor het eerst in druk melding gemaakt van sonnetten van Shakespeare, die circuleerden in bepaalde Engelse kringen: ene Francis Meres sprak over "sugar'd sonnets".

 

De sonnetten zijn in vrijwel alle talen van de wereld vertaald, in sommige zelfs meermalen. De hele reeks van 154 sonnetten is in Nederland intussen veertien keer vertaald, voor het eerst in 1888 door L.A.J. Burgersdijk, meest recent door Jules Grandgagnage in 2021. Uitgaven hiervan vormen onderdeel van de expositie, aangevuld door bundels in andere talen. Ook wordt een overzicht gegeven van de voorgeschiedenis van de versvorm sonnet.

 

De tentoonstelling is de derde in de reeks 'Een lezer verzamelt': eerder toonden vitrines de werken van de Japanse schrijver Yukio Mishima (2020, t.g.v. diens dood een halve eeuw eerder) en Dante Alighieri (2022, t.g.v. diens 700ste sterfdag). Het geëxposeerde materiaal is ook dit maal weer afkomstig uit het boekenbezit van dichter Leo van Zanen.

 

Als nevenactiviteit vertoont BplusC op vrijdag 31 maart de film 'Shakespeare in love'. Plaats: BplusC Merenwijk, Rosmolen 4, 2317 SJ Leiden. Entree € 6,00.

 

'Gesuikerde sonnetten' vindt plaats van 7 maart t/m 27 mei 2023, adres: BplusC Nieuwstraat 1, 2312 KB Leiden 071-5161627

Terug naar het overzicht