BoekenBuffetBoekenBuffet is een lessenserie waarin kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende literaire genres. Smaak in eten wordt vergeleken met smaak in boeken. Leerlingen ontdekken welke boeken hen aanspreken. De leesconsulent onderzoekt met de leerlingen tien titels, waarna de leskist met diverse exemplaren per titel in de klas blijft. Zo kunnen de leerlingen verschillende boeken “proeven”, lezen en ontdekken wat voor hen het lekkerste boek is. Na zes weken komt de leesconsulent langs om met de leerlingen hun leeservaringen te bespreken. 

Leerlingen kiezen over het algemeen boeken uit hetzelfde genre. Het BoekenBuffet laat hen ervaren dat er meer keuzemogelijkheden zijn dan ze dachten. 

 

Er is een Boekenbuffet voor bovenbouw Primair Onderwijs en onderbouw Voortgezet Onderwijs. In deze groepen is het verschil tussen lezers soms groot: de ene leerling is al zeer competent in lezen en heeft een groot leesvertrouwen, waar de ander nog is blijven ‘steken’ en wellicht daardoor het lezen als een minder plezierige activiteit ervaart. De tanende leesmotivatie komt deels ook door de puberteit die al aanwezig of in aantocht is: jongeren krijgen eigen interesses, ontdekken wie ze zijn en zijn minder gevoelig om het advies van de helpende volwassene op te volgen. Als het leesplezier rond deze leeftijd niet wordt bevorderd, dan is de kans groot dat andere activiteiten het vrijetijdslezen gaan vervangen.

Maak het mee!

Schrijf je vandaag nog in voor de activiteit "{{ name }}"

Activiteitscode:{{code}}
Activiteitnaam:{{name}}
School:{{school}}
{{ errors.first('SignupClass') }}
Opmerking/periode
Activiteit kan plaatsvinden op
  •  
    {{ daypart }}
    Och Mid
  • {{ option.name }}
Om je aanvraag definitief te verzenden ga je naar je winkelmandje