Bibliotheek Stevenshof

Spitsbergen

Audiovisuele presentatie door fotograaf Martin Kroon

Zeekanovaarder Martin Kroon ging kortgeleden met de Plancius voor de tweede keer naar Spitsbergen en Jan Mayen eiland.

Die week varen naar Spitsbergen werd fototechnisch een groot succes dankzij mooi weer, grote aantallen walvisachtigen en walrussen en talloze zeevogels op enkele meters afstand. Zo is te zien hoe tientallen walrusmannetjes gezellig spek-aan-spek een schiereilandje bezet houden. 

Het hoogtepunt was echter de onverwachte verschijning van drie Groenlandse walvissen, bijna uitgestorven dankzij o.a. Nederlandse walvisvaarders uit de 17e eeuw. Op Spitsbergen neemt Martin ons op de fiets mee om dat eiland ook ter land met 24 uur daglicht te verkennen en het afgelegen maar comfortabele bestaan van de bewoners te proeven. Tijdens een boottocht naar het uitgestorven Russische mijnwerkersstadje Pyramid dook een groep witte Beluga walvissen naast de boot op en zag Martin eindelijk de zeldzame Koningseidereenden, waarmee deze reis naar Spitsbergen meer dan geslaagd was. 

Maar helaas, gezien de enorme CO2-footprint van zo’n cruisereis - vliegen is schoner - zit een derde keer er niet meer in, ook al blijft ‘met de Plancius naar Antarctica’ een stille wens. 

Dag: Dinsdag 28 maart 
Tijd: 19.30-21.00 uur 
Inloop: vanaf 19.10 uur
BplusC locatie Stevenshof 
gratis 

Terug naar het overzicht