Lunchconcert - Muziek

Oak Trio

Klarinettist Peppe Sapienza, cellist Liutauras Zilaitis en pianiste Spela Pusnik

 

Op het programma van dit lunchconcert staan het Pianotrio in Bes opus 11 van Ludwig van Beethoven en het Klarinettrio in a opus 114 van Johannes Brahms. Het nog jonge Oak Trio werd in 2017 opgericht. De leden van van dit trio hebben allen lessen gevolgd bij o.m. Régis Bringolf, Ellen Corver, Larissa Groeneveld en Allessandro Soccorsi. Met succes gaf het ensemble concerten tijdens diverse festivals. 

Van Beethovens Trio opus 11 werd gecomponeerd in 1797. De componist droeg het werk op aan gravin Maria Wilhelmine von Thun. Het trio behoort tot de vroege kamermuziekcomposities van Van Beethoven. Het wordt wel het  "Gassenhauer Trio" genoemd. Een in die tijd zeer bekende melodie (wij zouden tegenwoordig spreken van een 'schlager') verwerkte Van Beethoven in dit Trio opus 11. En het was niet alleen Van Beethoven die deze melodie gebruikte. Ook componisten als Hummel en Paganini verwerkten dit destijds populaire melodietje in hun composities.

Het Klarinettrio opus 114 van Johannes Brahms ontstond nadat de componist de klarinettist Richard Mühlfeld had horen spelen. Brahms was zo onder de indruk van Mühlfelds prachtige spel dat hij hem 'his dear nightingale' noemde. De eerste uitvoering van het Klarinettrio opus 114 vond op 12 december 1891 plaats door natuurlijk de onvolprezen klarinettist Richard Mühlfeld, de cellist Robert Hausmann en door Brahms zelf aan de vleugel. Een maand later werd het werk door dezelde musici met enorm groot succes in Berlijn uitgevoerd.

Terug naar het overzicht