Lunchconcert

Duo Dessane-Lekkerkerk speelt Franck en Schumann

Altviolist Sylvain Dessane en pianist Sander Lekkerkerk laten de sonate voor viool en piano van César Franck en de romantische Märchenbilder voor altviool en piano opus 113 van Robert Schumann horen.

 

Het hoofdbestanddeel van dit lunchconcert vormt de sonate voor viool en piano in A van César Franck. Deze sonate wordt ook vaak door de combinatie cello-piano uitgevoerd. De cello-versie is van de hand van Jules Delsart. De vermaarde cellist Pablo Cassals beweerde dat Franck de sonate eigenlijk bedoeld had voor cello en piano. De compositie zou al een eind gevorderd zijn toen Franck besloot om de sonate om te werken voor viool en piano en in die versie werd het werk opgedragen aan Eugène Ysaye. De eerste uitvoering vond plaats in Brussel op 16 december Het werk staat bekend om zijn lastige pianopartij met zeer grote akkoorden en de vele virtuoze passages. Met de uitvoering van  Märchenbilder opus 113 voor altviool en piano van Robert Schumann wordt dit lunchconcert besloten. 

De beide uitvoerenden, altviolist Sylvain Dessane en pianist Sander Lekkerkerk, hebben al eerder met groot succes in Leiden geconcerteerd. Sylvain Dessane studeerde in Frankrijk, Engeland en Nederland. Hij is lid van het Artistos Quartet waarmee hij in tal van Europese landen hooggewaardeerde concerten gaf. Met pianist Sander Lekkerkerk vormt hij een muzikaal duo dat binnen en buiten Nederland regelmatig van zich laat horen.   

Terug naar het overzicht