Expositie - Bibliotheek Merenwijk

Expositie Drijvend Staal

Door Anna Souverijn en Meggie Plat

Van 4 april tot 30 mei 2023 exposeren Anna Souverijn en Meggie Plat van kunstenaarsgroep "Drijvend Staal" in de vitrinekasten in bieb Merenwijk. 

 

Anna exposeert haar bijzondere gebreide kussens in de vitrinekast bij de entree. Meggie laat werk zien waarvan ze graag aan anderen leert hoe dat te maken, namelijk haar donuts en haar kleurrijke abstracte werken. 

Beiden zijn aangesloten bij kunstenaarsgroep Drijvend Staal. Deze groep maakt drie of vier keer per jaar kunst voor elkaar dat in een A-5 verzenddoosje moet passen

Anna Souverijn leerde op 3-jarige leeftijd breien en dat betekende een leven lang sokken, truien, vesten, sjaals, etc. breien. In 2014 sloot zij zich aan bij kunstenaarsgroep Drijvend Staal. Sinds die tijd maakt Anna miniatuurbreiwerkjes vanuit een nieuw perspectief. Het is een zoektocht geworden naar onder andere abstracte symbolen en geometrische figuren, zoals Möbiusring, tetraëder, Penrose driehoek, pentagoon, elliptische kromme en fermate

In februari 2023 deed ze mee aan de eerste groepsexpositie van Drijvend Staal bij galerie Arti-shock in Rijswijk. Daar exposeerde ze breiwerkkussens met een optische illusie, zoals de Neckerkubus. Deze kussens zijn nu tentoongesteld in de vitrinekast in de entree van BplusC locatie bibliotheek Merenwijk.

Een optische illusie is iets wat het oog waarneemt, dat door de hersenen anders ofwel verkeerd wordt geïnterpreteerd. Je kan optische illusies tekenen, schilderen, driedimensionaal weergeven, maar ook breien. Breien is een honderden jaren oude techniek. De oudste voorbeelden van eigenlijk breiwerk komen uit Egypte. Men gaat ervan uit dat de gevonden kledingstukken – waaronder katoenen sokken met kleurrijke patronen – tussen de 11e en de 14e eeuw gemaakt werden. Vanuit het Midden-Oosten verspreidde de breitechniek tijdens de hoge en late middeleeuwen naar Europa.

Meer informatie over het werk van Anna Souverijn kan je vinden op haar gelijknamige facebookpagina of via "knitting.anna" op instagram.


Figuur 1: Anna Souverijn


Meggie Plat (www.MeggiePlat.nl) is beeldend kunstenaar. In 2009 studeerde zij af aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. De bijzondere donuts die ze als afstudeerproject maakte, zijn nu te zien in één van de vitrinekast bij de balie in bibliotheek Merenwijk.

Sinds een paar jaar is ze actief als schilder en heeft ze samen met Pim Rusch een atelier in de kaasmarktschool waar ze naast het maken van haar eigen werk ook workshops geeft aan kinderen in haar kinderkunstatelier.

Meggie schildert voornamelijk abstract met hier en daar een figuratief element, bij voorkeur op doek met olieverf maar ze gebruikt ook andere materialen en media in haar werk. Haar schilderijen zijn gemaakt zonder voorafgaand bedacht plan, maar geschilderd vanuit haar gevoel, in het moment, vanuit pure emotie en liefst met veel kleur.



Figuur 2: Werk van Meggie Plat.

 

 

Terug naar het overzicht