75 jaar vrijheid

Keerzijde van de bevrijding | Vrijheid op een tegeltje

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

Niet voor iedereen feest - Keerzijde van de bevrijding

Op donderdag 7 mei stond een lezingenavond gepland over de schaduwkant van de bevrijding, in samenwerking met Erfgoed Leiden en Omstreken. Door de coronamaatregelen is dit evenement omgezet naar een talkshow. 
De bevrijding wordt normaal gesproken geassocieerd met feestvierende mensen en vooral met opluchting en blijdschap. Maar het was niet voor iedereen feest! Erfgoed Leiden en Omstreken heeft twee onderzoekers gevraagd om de keerzijde van de bevrijding te belichten. Geschiedenis, waar nog steeds een taboe op rust.

Ruurd Kok onderzocht de verhoudingen met de Canadese bevrijders van Leiden en Oegstgeest. En Koen Marijt de behandeling van de 'moffenmeiden' in Noordwijk. Bekijk hun presentaties op de site van Erfgoed Leiden e.o. Voorafgaand of tijdens de tv-uitzending op donderdag 7 mei bij Bollenstreek Omroep kun je vragen stellen aan de onderzoekers over deze verborgen geschiedenis.

Theatergroep Domino zou op 7 mei een intermezzo verzorgen door het spelen van de voorstelling KRAAN, gebaseerd op de gevonden afscheidsbrief van Willem Kraan, een van de leiders van de februaristaking in Amsterdam. Deze prachtige brief schreef hij vanuit de gevangenis in Utrecht, aan zijn familie. Het waren zijn laatste woorden. Aan het eind van de monoloog in de voorstelling zie je het beeld van de februaristaker terug. 

Vrijheid op een tegeltje

Sinds de corona-uitbraak staat onze wereld op zijn kop. Ineens leven we een stuk minder vrij dan een paar weken geleden… Juist in deze uitzonderlijke situatie zoeken we naar verbinding en inspiratie. Daarom nodigt BplusC iedereen uit om te laten zien wat ‘vrijheid’, in de ruimste zin van het woord, voor jou betekent!

Materiaal/vorm voor deze creatieve thuisopdracht is een tegeltje. We willen uiteindelijk van alle tegeltjes, jullie persoonlijke verhalen en beelden over vrijheid, een tentoonstelling maken in bibliotheek Nieuwstraat.

De opdracht

Verbeeld ‘vrijheid’ op een tegeltje.

Denk bijvoorbeeld aan:
Wat betekent vrijheid voor mij?
Welke keuzes maak jij om vrij te zijn?
Wanneer voel jij je vrij?
Hoe ziet vrijheid eruit?
Hoe geef jij vrijheid vorm?

Tegeltje

Gebruik voor de opdracht het liefst een tegeltje van 13 bij 13 cm. Dat kan een reservetegeltje zijn, dat je nog hebt liggen van de badkamer of de keuken. Je mag ook een vrije werkvorm kiezen, door een tegeltje te haken, te breien of een collage op karton te maken bijvoorbeeld… voel je vrij!

Voor wie

Dit is een creatieve opdracht voor thuis, die je samen met je partner, huisgenoten of kind(eren) kunt uitvoeren, maar ook als activiteit in kunt zetten in de zorg.
Iedereen kan meedoen: van jong tot oud, meer of minder creatief, beroeps- of amateurkunstenaar. Geef je creativiteit de vrijheid om er iets moois van te maken!

Geen idee hoe te beginnen?

Bekijk hier de instructie van een van onze beeldende docenten, met inspiratie, tips en voorbeelden. 

Laat je creatie zien!

Ongewild afstand nemen, voelt niet fijn. Om verbonden te blijven en elkaar te inspireren, vragen we je de tegel in het raam te plaatsen voor buren en voorbijgangers. Plaats hierbij een briefje #vrijheidopeentegeltje en deel de foto ook op sociale media met de hashtags #vrijheidopeentegeltje en #bplusc.

Expositie

Als de BplusC-locaties weer opengaan, ontvangen wij de tegeltjes graag in bibliotheek Nieuwstraat voor een expositie over vrijheid. Hierover later meer.