Levende geschiedenis


Archeologie, Prehistorie, Romeinse tijd of Middeleeuwen

Ga mee op tijdreis door de geschiedenis van Leiden. Er is keuze uit de periodes prehistorie (jagers en boeren), Romeinse tijd (Grieken en Romeinen) of middeleeuwen (steden en staten). Of kies voor het thema archeologie.


Al in de tijd van de jagers en boeren woonden er mensen in Leiden, de Romeinen hebben er een stoer fort gebouwd en in de middeleeuwen was onze stad wereldberoemd om het Leids laken. Gekleed in historisch kostuum en aan de hand van replica’s en echte archeologische vondsten uit Leiden neemt de vakleerkracht de klas mee naar een van deze perioden uit de geschiedenis. De kinderen kunnen het verleden van hun stad bekijken, beluisteren, ruiken, proeven en voelen. Bovendien gaan zij zelf in groepjes aan de slag met opdrachten en spelletjes over de betreffende periode: wat aten de mensen in de prehistorie, hoe ging het eraan toe in een Romeins badhuis en waarmee speelden middeleeuwse kinderen? We ontdekken het tijdens deze lessen.

Bij het thema archeologie duiken de kinderen in de geschiedenis van de stad Leiden. De vakleerkracht, zelf archeoloog, vertelt aan de hand van echte vondsten over de archeologie van onze stad en wat daarbij allemaal komt kijken. Wat is het werk van een archeoloog? Wat is er in Leiden allemaal gevonden? Hoe weten we hoe oud de vondsten zijn? De kinderen doen vervolgens in groepjes opdrachten met vondsten uit Leidse bodem: ze dateren aardewerk, onderzoeken dierenbotten, plakken scherven aan elkaar tot potten en achterhalen de functie van mysterieuze vondsten.

De belangstelling voor historische aspecten, het verleden en ‘hoe het allemaal gekomen is’ neemt in deze leeftijdscategorie toe. Dit project speelt hierop in. Het laat hen begrippen rondom cultureel erfgoed uit eigen omgeving hanteren en benoemen. Ze kunnen, vanuit hun eigen perspectief en vanuit het perspectief van iemand uit een andere generatie, aangeven waarom zaken voor de toekomst worden bewaard. Ze worden uitgedaagd verbanden te leggen tussen het verleden en het heden. Kinderen van deze leeftijd ontwikkelen een besef van wat er heeft plaatsgevonden doordat ze het zich kunnen verbeelden.

Maak het mee!

Schrijf je vandaag nog in voor de activiteit "{{ name }}"

Activiteitscode:{{code}}
Activiteitnaam:{{name}}
School:{{school}}
{{ errors.first('SignupClass') }}
Opmerking/periode
Activiteit kan plaatsvinden op
Voorkeur (indien van toepassing)
  •  
    {{ daypart }}
    Och Mid
  • {{ option.name }}
Om je aanvraag definitief te verzenden ga je naar je winkelmandje