Macrokriebels | Kleine beestjes in beeld


Ga mee naar buiten en kijk eens door de ogen van kleine beestjes naar de wereld om je heen. Hoe kijkt een honingbij naar een bloem? En hoe loop je als een mier tussen twee stoeptegels door? Niets is zo wonderlijk als de wereld van het piepkleine.


In deze les ontdekken de kinderen de wereld door een macrolens. Niet alleen bloemen, planten en kleine diertjes blijken reuze interessant, maar eigenlijk alles ziet er door een macrolens heel bijzonder uit, of het nu je eigen oog van dichtbij is, de punten van je kleurpotloden of de waterdruppels op het raam in de klas.

Na het bekijken van een aantal bijzondere macrofoto’s gaan de kinderen naar buiten met de vakleerkracht fotografie. Gewapend met een camera met macrolens gaan ze in kleine groepjes op zoek naar allerlei insecten, geleedpotigen, wormen en slakken die te vinden zijn in en om de school. Elk kind maakt een eigen foto van een diertje en diens leefomgeving. Zo ontdekken ze hoe groot de wereld eigenlijk is door de ogen van een insect. Aan het einde van de les bekijken ze met z’n allen de foto’s op het digibord. Wouw!

Alleen bij zeer slecht weer of als de beestjes zich door koud weer niet laten zien, gaan de kinderen fotograferen in de klas. Ze ontdekken welke voorwerpen fotogeniek zijn en boeiende foto’s opleveren door de macrolens.

De belangstelling voor de realiteit neemt toe bij kinderen van 6 t/m 9 jaar. Gerichte opdrachten waarbij ze nieuwe ervaringen opdoen, dagen hen uit om vaste ideeën over hoe iets eruit ziet te doorbreken. Beeldbeschouwing kan daarbij een belangrijke rol spelen. Ze krijgen meer oog voor verbanden binnen een beeld en bekijken niet meer alle elementen afzonderlijk. Macrofotografie is voor hen dus een aansprekend middel om te ontdekken en onderzoeken. Tegelijkertijd prikkelt het de sterke verbeelding die ze nog steeds hebben: een uitgelezen kans om vragen te stellen en ideeën met elkaar te delen.

 

Filmtip bij deze les!
gegeven door Filmhub Zuid-Holland in samenwerking met Cinekid

Kapitein Morten en de Spinnenkoningin
Morten wil net zo’n zeekapitein zijn als zijn vader. Terwijl hij wacht tot zijn vader weer aan wal komt, maakt een magisch ongelukje Morten zo klein als een insect. Nu kan hij op zijn zelfgemaakte speelgoedboot kapitein zijn en op zoek naar de verdwenen goudschat. Maar de gevaarlijke spinnenkoningin is ook aan boord en lijkt verdacht veel op zijn nare stiefmoeder. Lengte: 79 minuten.* Neem contact op met je plaatselijke filmtheater voor een vertoning in een filmzaal. 

Download hier aanvullend lesmateriaal

- Kapitein Morten en de Spinnenkoningin

Maak het mee!

Schrijf je vandaag nog in voor de activiteit "{{ name }}"

Activiteitscode:{{code}}
Activiteitnaam:{{name}}
School:{{school}}
{{ errors.first('SignupClass') }}
Opmerking/periode
Activiteit kan plaatsvinden op
  •  
    {{ daypart }}
    Och Mid
  • {{ option.name }}
Om je aanvraag definitief te verzenden ga je naar je winkelmandje