Nederland Leest 2022

Eén boek, duizend gesprekken.

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. 

Daarom geeft de Bibliotheek in november een boek cadeau – om te lezen en samen over te praten (Wees er snel bij, want op=op!) Met Nederland Leest sluit de Bibliotheek aan bij haar maatschappelijke opgaven: bevorderen van lezen, bevorderen van digitale inclusie en stimuleren van persoonlijke ontwikkeling. Lezers krijgen Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek.

Voor de jeugd in groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2 is er Nederland Leest Junior. Onder het motto ‘Eén boek, één klas’ gaan leerlingen het gesprek aan over het boek dat zij samen lezen.

Yvonne Keuls
Over de keuze voor haar roman als geschenkboek voor Nederland Leest 2022 zegt Keuls:

'Er is geen groter goed dan waardig oud te mogen worden, op je eigen voorwaarden.'

Met Mevrouw mijn moeder richtte Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder: het is een meeslepend en ontroerend verhaal over ouder worden met veerkracht en zelfbeschikking. Maar ook over het aanpassingsvermogen van een Indische oude dame aan Nederland.

Een boek vol herinneringen en verhalen van vroeger. Een ode aan de vertelkunst van twee sterke eigenzinnige vrouwen. Het is een met veel humor geschreven, persoonlijk en ontwapenend boek waarin de generaties met elkaar in gesprek raken en de kunst van het ouder worden tussen de regels te vinden is.

Het thema
Nederland Leest gaat in 2022 over het ouder worden in deze tijd: we worden met z’n allen gemiddeld steeds ouder, maar we blijven ook steeds fitter. Oud worden willen we allemaal, maar tegen het proces van ouder worden kunnen we best opzien; het ouder worden van onszelf en het ouder worden van de mensen in onze omgeving. Hoe word je op een fijne manier ouder? Hoe blijf je fit en vitaal? En hoe zorg je ervoor dat je in elke levensfase contact houdt met je medemens?

Nederland Leest Junior
Naast Nederland Leest is er ook Nederland Leest Junior, dat een jeugdboek centraal zet dat door deelnemende scholen cadeau gedaan kan worden aan leerlingen. In 2022 is dat De regels van drie van Marjolijn Hof:

'Soms moet je nadenken over oud worden. Ook als je jong bent. In mijn boek De regels van drie reist Twan met zijn familie naar IJsland om zijn overgrootvader op te halen. Maar de koppige opi Kas wil niet naar Nederland. Hij is ziek en is van plan te sterven zoals hij geleefd heeft: op zijn eigen manier. Hoe kun je beslissen wat het beste is? En wat als het beste niet bestaat omdat het voor iedereen weer anders is?'

Nederland Leest

Activiteiten