3 rondes, 7 verhalen, 4 locaties, zo hoorde je Leiden nog nooit!

Download hier de flyer met alle routes en sprekers!

BRAND!!! 12 FEBRUARI 1929
verteller: Ingrid Pot (Erfgoed Leiden en Omstreken)

Het stadhuis van Leiden staat in brand! Het vriest dat het kraakt en er heerst een allesverwoestende brand. Luister aar het verhaal over deze enorme ramp en je weet wat er precies gebeurde die nacht, en wat de gevolgen waren. Iedere Leidenaar weet wel iets over de brand, maar nu hoor je het hele, huiveringwekkende verhaal door de ogen van agent Pierik, die de brand ontdekte op zijn ronde door het ijskoude, tochtige stadhuis.

VOLGENS WILLEM
vertellers Yaël Vinckx (schrijver, journalist NRC) en Mark Kneppers (vinylverzamelaar, Kraak & Smaak)

Voor het Leids Luister Festival brengen Yaël Vinckx en Mark Kneppers in hun huis een verhaal gebaseerd op Yaëls laatste boek Volgens Willem. Een onbeschaamde geschiedenis van rock in Nederland (Atlas Contact, 2018). Ze verhalen over Nederlandse kleurrijkste poppromoter, Willem Venema, over hoe popsterren zich áchter de schermen gedragen en over onvergetelijke concerten (The Police in de Groenoordhal! David Bowie in Paradiso! Nirvana in de Doelen!). Volgens Willem zit vol prachtige anekdotes en mooie muziek. Het is een interactief verhaal: Yaël praat, Mark draait, u raadt de plaat. Kom naar de werkplaats van de vertellers, waar verhalen worden verzonnen, geschreven en verteld. Waar de muren letterlijk van vloer tot plafond zijn gevuld met verhalen en platen.

EEN OLIFANT OP DE MAAN
Verteller: Jos van den Broek

Jos van den Broek schreef een sprookje over een olifantje dat graag ballerina wil worden, en maakte daar zelf tekeningen bij. Laat je wat wijzer maken over zwaartekracht en zwarte gaten, planeten van piepschuim en ruimtereizen. Neem zelf vooral heel veel vragen mee. Jos van den Broek is emeritus hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden. In het Leidsch Dagblad maakte hij jarenlang de rubriek ‘Daarom’, waarin hij vragen van (voornamelijk) kinderen beantwoordde.

HET PILGRIM FATHERS COMPLOT
Verteller: Jeroen Windmeijer

In 2020 is het 400 jaar geleden dat de Pilgrim Fathers uit Leiden vertrokken, op weg naar Amerika. Ze hadden hier van 1609 tot 1620 gewoond. De Pilgrim Fathers worden beschouwd als de grondleggers van de moderne Verenigde Staten. In zijn bestseller Het Pilgrim Fathers Complot verweeft Jeroen  Windmeijer de Leidse geschiedenis van de Pilgrims met een spannend verhaal dat de lezer meevoert naar Amerika en de Sinaïwoestijn. Windmeijer zal vertellen over de achtergrond van de Pilgrims en voorlezen uit het geheime document dat eeuwenlang verborgen is gebleven, maar dat vorig jaar bij toeval in een Leids archief gevonden werd... Na afloop boekverkoop en signeren in de Tuinzaal van Grand Café de Burcht.

MIJN HELD
Verteller: Hakim

Hakim is een Nederlands-Algerijnse theaterartiest en mimespeler, die bij het grote en kleine publiek bekend is door zijn rol in Sesamstraat. Waarover gaat zijn verhaal? Hakim: “Mijn held is een ode aan de grote clown Zaabout, omdat ik door hem theater en film ben gaan maken. Als Zaabout kwam optreden in mijn geboortedorp in Algerije werd het altijd feest! Hij was de beste clown ter wereld. Al zijn sketches staan in mijn hoofd gegrift. Jaren later ben ik via Parijs in Nederland terechtgekomen, waar ik een carrière kon opbouwen. Maar Zaabout ben ik nooit vergeten”.

DE MAN DIE ZICHZELF WEGGAF
Verteller: Mia Verbeelen

Meneer Pomeroy is een vreemde oude man. Hij draagt een paarse zonnebril om zijn dromen te kunnen lezen. De mensen kijken hem na wanneer hij een regenboog uit zijn hoed tovert! Wanneer Flora, zijn vrouw, plots overlijdt, is Pomeroy in de war en vertrekt hij uit de stad. In de natuur maakt hij nieuwe vrienden. Op een dag besluit hij alles wat hij heeft weg te geven. Zijn spullen, zijn kleren, zelfs zijn ouwemannenlijf deelt hij uit aan zijn nieuwe vrienden; de bomen, de bloemen, de dieren en …de kinderen. Naar een prentenboek van Gordon Sheppard. Mia Verbeelen was in 2015 Vertelambassadeur voor Nederland en Vlaanderen.

BOTER, KAAS EN BOLLEN
Verteller: Burgemeester Lenferink

Bij de start van De Nationale Voorleesdagen komt burgemeester Lenferink traditiegetrouw naar de bibliotheek om voor te lezen aan peuters. We zijn iedere keer weer onder de indruk hoe hij de kleintjes weet te boeien. Reuzetrots zijn we dan ook dat we onze burgervader tot een van onze vertellers mogen rekenen. Waar zijn verhaal over gaat? Dat is nog een verrassing, maar het zal vast met Leiden te maken hebben.

LeidsLuisterFestival

Kaartverkoop

Toegang : €5,00 of €10,00 incl. soep en drankje bij de Tuinzaal van Grand Café de Burcht BV. Kaartverkoop: BplusC, Bibliotheek Nieuwstraat