BplusCetera november 2017

ICT-tip

Hierbij nog een paar ICT tips: 

  1. De gouden regel is dat voor de meeste handelingen, het toetsenbord sneller werkt dan de muis
  2. Als je op een computer een formulier aan het invullen bent kun je vaak naar het volgende veld met de ‘tab’ toets op jouw toetsenbord. De meeste mensen tikken met twee handen, maar onderbreken dan dit proces door de muis te pakken en in een volgend veld te klikken.
  3. Vaak kun je met de enter toets jouw ingevulde gegevens verzenden, in plaats van wederom de muis te grijpen om op “ok”, “volgende” of “verzenden” te klikken
  4. Bij de windows login, of het inloggen op webmail, kun je jezelf dus wat tijd besparen door punten 2 en 3 te combineren: klik in login veld -> vul gebruikersnaam in -> druk op tab ->  vul wachtwoord in -> enter. Dit werkt zowel op internet als in Windows.
  5. In Windows 7, 8 en 10 kun je kiezen om door menuutjes heen te zoeken naar de applicatie die je wilt gebruiken, maar je kunt deze ook intikken vanuit het startmenu (gebruik de Windowstoets op jouw toetsenbord!). Stel, ik heb geen link op de desktop naar Word, dan kan ik klikken op “alle programma’s” en Word uit de lijst selecteren:

     

Ik kan echter ook “word” intikken:

 

 

Als ik nu op enter tik, start Word direct op. Dit hele proces kan zich voltooien in ongeveer een seconde: Windows toets -> ‘word’ -> enter (zes aanslagen), zonder de muis te gebruiken

6. Verder is het handig om, wanneer je bijvoorbeeld een typefout maakt tijdens het invullen van een wachtwoordveld, deze snel weer leeg te maken zodat je opnieuw jouw wachtwoord kan invullen.
De meeste mensen grijpen naar de muis, selecteren de ingevulde bolletjes en drukken op ‘delete’:In dit voorbeeld heb ik echter “ctrl+a” gebruikt. Dit is de algemene shortkey voor “select all”. Zodra het foutieve wachtwoord geselecteerd is kan ik opnieuw beginnen met typen, zonder dat ik de muis heb gebruikt.