BplusCetera mei 2018

The Stuttgart-Leiden Connection

Na de geweldige première in Leiden heeft The Stuttgart-Leiden Connection een fantastische prestatie neergezet op het European Youth Music Festival “At the Watergate” in Sneek. Projectleider Livia Vliegen begon in juli 2017 met de eerste voorbereidingen. Het plan was een “Metropole Orkest” te vormen met het Jeugdkamerorkest/Ensemble Serenata  van de Stuttgarter Musikschule en de band Blow & Co van BplusC.

Livia vertelt: “Anja Nielsen en de Duitse dirigenten, Alexander Adiarte en Oliver Hasenzahl, hadden in mei maar twee repetities om de hele groep samen voor te bereiden op de optredens. Dankzij hun professionaliteit en de enorme inzet van de leerlingen heeft The Stuttgart-Leiden Connection drie fantastische concerten van topniveau neergezet op het festival!

Het festival was een warm bad met 7000 kinderen en hun begeleiders uit alle hoeken van Europa, waarvan 500 deelnemers uit Nederland. Iedereen was gekomen om met elkaar muziek te maken en alles met elkaar te delen, dus dat betekende samen eten, logeren op grote slaapzalen. Er waren prachtige locaties voor de concerten. Kortom, het was één grote happening.

Behalve hun muzikale kunsten waren het ook nog heel leuke kinderen om mee te nemen. Ze versterkten elkaar in het plezier van samen muziek maken, doordat er op sociaal en cultureel gebied ook een mooie klik ontstond.

Zo’n project draai je niet alleen. Dankzij de inzet en het enthousiasme van docenten Erwin ter Bogt, Martien de Kam, Andreas Carree en Anja Nielsen om hun leerlingen te motiveren om mee te doen, heeft Anja een mooie band kunnen vormen en hebben ze onder haar leiding geweldig gepresteerd.

 “De leerlingen zijn door dit project extra gemotiveerd geraakt,“ aldus Martien de Kam en “wat een prachtige ervaring voor mijn kind,” aldus een ouder.

Het blijkt maar weer hoe belangrijk de taal van de muziek is. Nergens komt dit zo mooi tot uiting als in dit soort festivals: je kunt met iedereen communiceren als muziek de taal is.”

Livia Vliegen
Programmeren & Productie