BplusCetera april 2017

Taalhuis

Vrijwilligers Taalhuis

Het Taalhuis werkt voor diverse activiteiten met een aantal trouwe en enthousiaste vrijwilligers die we in deze nieuwsbrief graag aan jullie voorstellen.

Taalspreekuur

Drie middagen in de week wordt in de Nieuwstraat het Taalspreekuur gehouden. Iedereen die op zoek is naar een cursus Nederlandse taal, taalontmoetingen of andere taalhulp kan hier om advies vragen. Een van de consulenten,  vrijwilligers Ditmar Bakker, Branka Petrih en Kate de Roo, staan de bezoekers van het spreekuur te woord.

Ditmar: “De bedoeling van het taalspreekuur is het verwijzen van mensen die hun Nederlands graag willen verbeteren. Zo kunnen we iemand doorsturen naar een gecertificeerde opleider of, als dit te duur blijkt, in elk geval naar een opleider die voor niveauverhoging van het Nederlands kan zorgen. Een taalmaatje kan iemand hier ook bij ondersteunen, dus helpen wij met de inschrijving.” Ditmar, Branka en Kate kennen het taalaanbod in de regio dus goed. Ze weten bij welke aanbieder je kunt instromen met een bepaald taalniveau of voor een specifieke taalvaardigheid, en wat de prijskaartjes en locaties van de cursussen zijn.

Naast zijn vrijwilligerswerk voor het spreekuur studeert Ditmar Nederlands en is hij actief als dichter. Ditmar: “zo kun je in het juninummer van De Parelduiker iets van me lezen en is mijn rijmend sprookje voor kinderen en volwassenen ‘De Gevonden Hondendrol’ nu te vinden in de bibliotheekcollectie van BplusC, dankzij collega’s van BplusC. Dat vind ik ontzettend leuk: dank daarvoor collega's!”

Vragen stellen aan de vrijwilligers van het Taalspreekuur kan ook via email: taalhuis@bplusc.nl

Foto: Ditmar tijdens het Taalspreekuur

Spreekuur voor Taalvrijwilligers

Eens in de maand kunnen taalvrijwilligers met vragen over de begeleiding van hun taalmaatje, bijvoorbeeld over geschikte lesmaterialen of een specifiek leerprobleem,

naar het Spreekuur voor Taalvrijwilligers komen in de Nieuwstraat.

De consulente van dit spreekuur, vrijwilligster Harriet Macdaniel, heeft een brede ervaring in het onderwijzen van de Nederlandse taal. Al sinds haar studie Nederlands is ze bezig met het onderwijzen van de Nederlandse taal op allerlei manieren. Zo werkt ze als taaldidacticus  met aankomende leerkrachten, als docent Nederlands met scholieren, studenten en kinderen met een taalachterstand, en als docent/taalcoach NT2 (Nederlands als tweede taal) geeft ze les aan anderstalige volwassenen.
De achtergronden en leerbehoeften van die anderstaligen zijn “erg uiteenlopend” zegt ze, “van anderstaligen die beginnen met onze taal en nauwelijks naar school geweest zijn in eigen land, tot anderstaligen die juist veel scholing hebben genoten en meteen Nederlands willen leren op het niveau van hbo/universiteit. En van anderstaligen die Nederlands leren zonder dat er ook maar één enkel grammaticaal begrip aan te pas komt, tot expats die juist via de grammatica de taal willen gaan beheersen. Anderen wonen weer al jaren in Nederland en willen hun Nederlanders verbeteren om te kunnen participeren in de samenleving.”

Dankzij deze schat aan ervaring, beschikt Harriet nu over tal van eenvoudige tips waarmee elke taalvrijwilliger zo aan de slag kan. Zij kan je ook helpen een keus te maken uit het enorme aanbod van boeken, materialen en websites op het gebied van NT2.

Foto: Harriet Macdaniel adviseert taalvrijwilligers

Taalcafé

Voor het Taalcafé dat sinds begin november 2016 elke donderdagmiddag haar deuren opent in de Nieuwstraat, werken inmiddels drie vrijwilligers die direct aan BplusC zijn verbonden. Dit zijn Harold Fonk, Tineke Nieuwland en Tilleke Jansen.
Samen met de vrijwilligers van Radius Taalontmoetingen organiseren zij het Taalcafé en begeleiden ze de bezoekers van het café. Harold Fonk is als vrijwilligerscoördinator het aanspreekpunt voor de andere vrijwilligers.

Foto: vrijwilligers in actie tijdens het Taalcafé