Compassiemeditatie

Locatie
Oude Vest
Startdatum
01 februari 2018
Dag
Donderdag
Tijd
19:30 tot 21:30
Einddatum
15 maart 2018
Aantal lessen
6
Prijs excl. btw
€ 92,56
Prijs incl. btw
€ 112
Code
110.503.104
Instroom
U kunt nog boeken.

U dient eerst in te loggen voordat u items kunt bewaren.

 

Onze docenten

  • Gertrude

    Krayenbosch, Gertrude

    Gertrude Krayenbosch is een bevlogen docent met ruime ervaring met lesgeven, ze weet veel van keramiek en geeft jou de nodige technieken aan om jouw keramische ideeën vorm te geven. Handvormen methode en decoratie technieken met engobe (kleisilb met kleurpigmenten) zijn verrijkende mogelijkheden om je te laten verrassen door de wereld van keramiek. Tevens kwam Gertrude 27 jaar geleden in aanraking met het Boeddhisme. Ze raakte bevriend met en geïnspireerd door Khanti Nouwen, één van de eerste docenten gespecialiseerd op het gebied van compassie en zelfcompassie. Na het overlijden van Khanti heeft Gertrude heeft ze zich verder verdiept in de aspecten van compassie en is zij een gecertificeerd begeleidster van de compassie training; (MBCL) opgezet door Erik van den Brink en Frits Koster.

Stel een vraag over deze cursus

Bij BplusC volgt u de beste les en cursus Compassiemeditatie.

"De keuze om liefde te ontwikkelen i.p.v. woede of haat zou de factor kunnen zijn die onze planeet van de ondergang zou kunnen reden". Pema Chrodrum

 

Compassie meditatie

Tijdens 6 bijeenkomsten maak je kennis met de genezende kwaliteiten van vriendelijkheid en compassie. In de boeddhistische traditie spreekt men over Brahmavihara's, in het Nederlands vertaald naar de vier 'nobele verblijfsplaatsen' of de 'vier kwaliteiten van het hart' die ons leven door beoefening kunnen verrijken.

 

Beoefening van deze 'hartskwaliteiten' geven ons de mogelijkheid om op een verstandige, niet zelfzuchtige manier om te gaan met onszelf en anderen en helpen ons bij het vinden of versterken van innerlijke rust, evenwicht en geluk.

 

De vier kwaliteiten van het hart

Vriendelijkheid (Metta), de beoefening van vriendelijkheid richt zich op het bevorderen van het welzijn van onszelf en anderen.

Mededogen of compassie (Karuna), richt zich op de ontwikkeling van het vermogen om pijn en verdriet bij anderen en onszelf te (h)erkennen en het oordelen hierover te verzachten.

Medevreugde (Mudita), richt zich op de ontwikkeling van het oprecht blij te kunnen zijn voor een ander.

Gelijkmoedigheid of ruimhartigheid (Upekkha), richt zich op het leren aannemen van een open en onpartijdige houding t.o.v. gebeurtenissen en zaken die op je af komen.

 

Er is geen ervaring nodig om deel te nemen aan deze cursus. We werken aan de ontwikkeling van onze 'hartskwaliteiten' met een gerichte zit, lig en loop meditatie waarbij we lichaam en geest rustig en helder laten worden en het hart verzachten.