Barokviool

Locatie
diverse locaties
Startdatum
Starten is het gehele jaar mogelijk
Dag
diverse lesdagen
Tijd
in onderling overleg
Aantal lessen
Jaarcursus
Prijs
Tarieven Muziek
Code
108.629.101
Instroom
U kunt nog boeken.

U dient eerst in te loggen voordat u items kunt bewaren.

Onze docenten

  • Stijn

    Schmeddes, Stijn

Stel een vraag over deze cursus

Bij BplusC volgt u de beste les en cursus Barokviool.

Probeer dit instrument vrijblijvend uit. Meld je aan voor een gratis proefles via proefles@BplusC.nl.

voor kinderen, jongeren en volwassenen,
klassieke muziek, wereldmuziek


Bijna iedereen weet natuurlijk wel ongeveer hoe een viool eruit ziet en hoe er op gespeeld wordt. Dit instrument is al ouder dan 400 jaar en gedurende al die tijd is de viool meegegaan met zijn tijd: de muziek die gespeeld werd veranderde natuurlijk maar ook het publiek dat ernaar luisterde.

Met violen werd dansmuziek gespeeld op pleinen en in kroegen (volksmuziek), er werden in kleinere groepen concerten gespeeld in sjieke paleiskamers voor koningen en andere rijke mensen, er werd in de kerk gespeeld bij speciale gelegenheden en ook werd de viool populair bij amateurs die in hun vrije tijd muziek wilden spelen. Pas in de negentiende eeuw werden er in Europa grote zalen gebouwd waar symfonieorkesten die inmiddels uit soms wel zestig muzikanten bestonden concerten gingen spelen voor een publiek van honderden tot wel meer dan duizend mensen, zoals bijvoorbeeld het Concertgebouw in Amsterdam. Beroemde strijkkwartetten spelen nu vaak in dat soort zalen muziek van componisten als Haydn of Beethoven, die eigelijk hun muziek hadden geschreven voor amateurs om thuis bij de open haard te spelen voor eigen plezier.

Al die veranderingen hebben er toe geleid dat de "moderne" viool zoals we die nu kennen behoorlijk anders is dan in de tijd dat het instrument voor het eerst populair werd, grofweg tussen 1600 en 1750, een periode die we de "barok" noemen.

Er zijn vele grote en kleine verschillen tussen de barokviool en de moderne viool maar het belangrijkste is vreemd genoeg misschien wel de strijkstok, die meer geschikt lijkt om er op jacht pijlen mee te schieten dan ermee op snaren te strijken. De meer gebogen vorm van de stok is bedoeld om behalve "zingend" te spelen ook heel precies te kunnen articuleren, "spreken" eigenlijk. Dit in tegenstelling to de moderne stok die ontstaan is om luider en met meer kracht te kunnen spelen. Belangrijk is ook dat violisten in de loop van de 20e eeuw op stalen snaren zijn gaan spelen, terwijl die vroeger van pure darms waren gemaakt (dit waren geen kattendarmen hoor!). De combinatie barokstok plus darmsnaren moet je eigenlijk voelen om te begrijpen dat hiermee dingen mogelijk zijn die op een moderne viool niet goed lukken. Omgekeerd moet je geen Tchaikovsky proberen te spelen op een barokviool natuurlijk, het is een kwestie van het goede gereedschap bij de goede muziek zoeken.

Als je de muziek uit die tijd heel mooi vindt, zoals bijvoorbeeld Bach, Vivaldi en Purcell om er maar een paar te noemen is het misschien leuk om eens te proberen om die muziek te spelen op een instrument dat zoveel mogelijk lijkt op het instrument zoals het in die tijd was. Als leerling kun je zelf bepalen hoever je wilt gaan in het leren van barokviool-technieken, omdat zelf ook modern viool speel kan ik je helpen bij die ontdekkingstocht.

Op internet kun je natuurlijk veel informatie vinden, om te beginnen kun je eens op deze (engelstalige) sites kijken: www.baroquemusic.org/barvlnbo.html en www.baroque-violin.info