Discplines

Textiel

Om zelf kleding te kunnen maken, is een basiskennis van naaitechniek een must. Heb je nog geen ervaring of kun je al wat naaien, maar wil je meer technische vaardigheden onder de knie krijgen? Dan is de cursus Basis naaitechnieken iets voor jou! Je leert alle essentiële naaitechnieken die nodig zijn voor het maken van een kledingstuk. 

Hierna kun je voor meer verdieping de cursus Naailes volgen. In deze lessen leer hoe je patronen uit een zelfmaakmodeblad kunt overnemen en uitvoeren. Je leert met stof omgaan, het werken met verschillende soorten stof, verschillende afwerkingen, hoe je een rits inzet, en nog veel meer. 

Patchwork en quilten zijn zeer oude technieken die o.a. werden gebruikt voor het maken van kleding en (sier)dekens. Het aan elkaar zetten van lapjes stof in allerlei soorten en maten (patchwork) kan worden verwerkt in een gewatteerde deken, die uit drie lagen bestaat: de quilt.

Cursussen

Vilten, Patchwork en quilten bij de Volksuniversiteit Leiderdorp

Vilten
Vilt wordt steeds gewilder. Met pure wol, water, zeep en je handen ontstaan de mooiste creaties: van tassen, sjaals en sieraden tot hoeden, lampen en vazen. In de cursus Vilten maakt iedereen een fraai vilten voorwerp. Beginners leren de verschillende vilttechnieken en gevorderden doen nieuwe ideeën op. 

Patchwork en quilten
Patchwork is een oude techniek voor onder meer het maken van kleding en (sier)dekens. In deze cursus maken beginners een eenvoudige quilt en leren ze al doende ontwerpen, naaien, rijgen, quilten en afwerken. Gevorderde cursisten maken een ‘sampler’, een quilt waarin ieder blok is ingevuld met een ander geometrisch patroon.

Voor meer informatie en inschrijven kunt u contact opnemen met de Volksuniversiteit Leiderdorp via telefoonnummer 071 5411732 (maandag t/m donderdag 09.30 – 12.00) of per mail aan leiderdorp@volksuniversiteit.nl.