Toetsen

Toetsen is de verzamelnaam voor de moderne toetsinstrumenten zoals keyboards, synthesizers, elektronisch orgel en (digitale) piano. Door de veelzijdigheid van deze instrumenten leer je er solistisch op spelen, maar ook begeleidend, zodat je als je wat meer gevorderd bent ook goed in een band (van BplusC) kunt functioneren. In combinatie met de computer zul je nog uitgebreider muziek leren maken.

Werkwijze
Vanzelfsprekend staat het verantwoord leren spelen in een goede lesatmosfeer voorop. Hoewel er functioneel gebruikt wordt gemaakt van speelhulpen (verschillende klanken, ritmische begeleidingen ed.) wordt daarnaast het tweehandig spelen in de beide sleutels (G en F) stap voor stap aangeleerd. Met deze werkwijze kun je zowel op de keyboards als op de piano goed uit de weg. Je komt met veel verschillende muziekstijlen (van barok tot techno) in aanraking en na verloop van tijd kun je met je docent overleggen welke richting je het liefst op wilt. Ieder jaar kun je aan iedereen laten horen wat je kunt tijdens het 'Leerklingenconcert Toesten' en/of op een van de gemeenschappelijke leerlingenconcerten.

Het is noodzakelijk om het instrument dat je wilt leren bespelen ook thuis te hebben. Keyboards zijn te huur bij BplusC en te koop bij de muziekwinkels. Je hoeft je instrument natuurlijk niet iedere les mee te nemen naar school, we hebben daar de instrumenten klaar staan voor de lessen. Hoewel er veel verschillende soorten en merken toetsinstrumentenzijn, gaat het natuurlijk in eerste instantie om te toetsen, niet om de mogelijkheden. Verder kun je altijd met je docent overleggen wat voor jou een goed instrument is. Het les-materiaal wordt door de leerlingen zelf aangeschaft, de docent geeft van tijd tot tijd aanvullend (eigen) materiaal.

Je kunt beginnen vanaf 7 of 8 jaar, en je kunt altijd informatie krijgen bij BplusC of van de docenten, bijvoorbeeld op open dagen van BplusC. Verder is leeftijd geen bezwaar. Zowel beginnende leerlingen als degenen die al eerder les hebben gehad of 'nu eindelijk de tijd hebben om muziek te gaan maken' zijn van harte welkom.

Zoals voor ieder ander muziekinstrument leer je een toetsinstrument niet bespelen met alleen de wekelijkse lessen. Er moet vanzelfsprekend thuis worden gestudeerd. Hoe meer hoe beter natuurlijk, maar in het begin minimaal vijf keer per week 15 tot 20 miniuten. Bij de jongere leerlingen is het -zeker in het begin- aan te raden dat er een ouder meekijkt bij het oefenen. Een beetje hulp kun je goed gebruiken en zo blijven de ouders ook op de hoogte van wat er in de lessen gebeurd. Ouders zijn overigens altijd welkom om de lessen bij te wonen of om even bij te praten.

Ga naar ...

Aanbod toetsen