Instrumenten

Steelstring gitaar

De steelstring gitaar is een akoestische gitaar met 6 of 12 stalen snaren. Leerlingen die hiervoor kiezen zijn vaak vooral geroepen door de sfeer die deze gitaren oproept. Wat betreft methodiek en stijl ligt de steelstring gitaar heel dicht bij de elektrische gitaar. Meestal wordt hij met een plectrum gespeeld, maar het is ook mogelijk met de vingers te spelen in de fingerpicking stijl. Fingerpicking is een stijl waarbij een ritmisch constante wisselende bas gecombineerd wordt met een melodie.

Steelstring gitaren zijn minder geschikt voor de beginner. De stalen snaren hebben een hogere spanning dan de klassieke of elektrische gitaar hetgeen zwaarder speelt. De snaren liggen ook dicht bij elkaar, zodat de vinger-technieken moeilijker te leren zijn dan op een gewone klassieke gitaar. Leerlingen die voor steelstring gitaar kiezen hebben meestal al enkele jaren klassiek of elektrisch gitaar gehad.

De 6-snarige wordt veruit het meest gebruikt. Je kan hier bijvoorbeeld veel blues, country en rock op leren. Hij klinkt vaak prachtig in songs van bijvoorbeeld Eric Clapton, Anouk, Metallica, Nirvana etc. Ook in de fingerpicking stijl is dit de meest gebruikte gitaar. De 12-snarige steelstring gitaar wordt vooral gebruikt als song begeleiding. De aanslag is dan met een plectrum. In principe kun je dezelfde muziek ook op de 6-snarige klassieke of steelstring gitaar leren. De 12-snarige steelstring heeft alleen een voller geluid door de dubbele besnaring.

voor lessen: zie akoestische gitaar

Ga naar ...

Alle cursussen gitaar
Keuze akoestisch of elektrisch?
Klassiek gitaar
Electrische gitaar
Flamenco gitaar
Steelstring gitaar