Luit

Luiten in het Leidse Volkshuis

In het weekend van 12 en 13 mei 2012 hebben bijna 70 leden van Engelse- Belgische- en Nederlandse luitverenigingen, en een aantal zang- en viola da gambaleerlingen van de Oude Muziekafdeling van BplusC en bezoekers voor één of beide dagen elkaar ontmoet in BplusC locatie het Leidse Volkshuis.
Het thema voor het weekend was Engelse broadside ballads, die in de Gouden Eeuw ook in Nederland populair waren. Ze werden van een Nederlandse tekst voorzien en hadden vaak de gezamenlijke vijand Spanje als onderwerp.
Daarnaast waren er masterclasses door Paul O’Dette, één van de meest toonaangevende luitspelers in de wereld, die op zaterdagavond een schitterend concert gaf in de Lokhorstkerk, met Engelse muziek uit het begin van de 17e eeuw van Dowland en Bacheler. Zijn technische workshop werd buitengewoon gewaardeerd (zie foto) en bovendien werd deze niet alleen door luitspelers bezocht!

Paul O’Dette is directeur van diverse oude-muziekfestivals en ‘Professor of lute’ aan de Eastman School of Music, University of Rochester, USA. Hij geeft concerten, masterclasses en lezingen in heel Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Japan, Australië en Rusland, inclusief radio en televisieoptredens in deze landen. Hij heeft meer dan 100 solo- en ensemble opnamen op CD gezet en diverse Grammy-nominaties en awards op zijn naam staan. Het was dan ook bijzonder dat hij meteen- en enthousiast zijn medewerking aan dit weekend toezegde.

Ook de lezingen van de Engelse luitbouwer David van Edwards over de 12-korige luit en van Louis Grijp, hoofd Documentatie- en Onderzoekcentrum van het Nederlandse Lied bij het Meertens Instituut en Hoogleraar Nederlandse liedcultuur, Universiteit Utrecht over het onderwerp van het weekend, vielen in goede aarde. Evenals het concert van Eveline Juten met als thema ‘The English Connection’ waarin zij afwisselend Nederlandse en Engelse ballads zong, waarbij zij zichzelf op luit en cittern begeleidde en beide kanten van Engels-Nederlandse zeeslagen werden belicht.

Tot slot was er een geslaagde afsluiting op zondagmiddag van de stukken die in het weekend gespeeld waren. Afgewisseld met een wandeling door de stad aan de hand van plaatsen waar Leidse luitspelers woonden en werkten en een gezamenlijke maaltijd in het centrum van Leiden is dit een buitengewoon geslaagd weekend geweest waarbij er niet alleen veel waardering was voor de medewerking van BplusC, maar Leiden een onuitwisbare indruk heeft gemaakt op de buitenlandse gasten.

Naar aanbod ...

Aanbod luit