Klassieke gitaar

De klassieke gitaar is nog altijd de meest bespeelde gitaar binnen BplusC. De gitaar heeft 3 nylon en 3 metaal omwonden snaren. De gitaar wordt over vrijwel de hele wereld gebouwd, maar nog steeds het meest in Spanje. Een aantal Spaanse gitaren hebben vandaag de dag een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Zij worden daarom ook binnen de school veel gebruikt.

De klassieke gitaar is uitermate geschikt voor beginnende leerlingen en jonge kinderen. Leerlingen in de leeftijd van 7 tot ongeveer 11 jaar kiezen meestal voor het 3/4 model. De hele gitaar is aan te raden, zodra de leerling voldoende gegroeid is, omdat deze door de grotere klankkast meer volume en klank heeft, hetgeen natuurlijk het spelen stimuleert.
Op het eerste gezicht lijken voor de beginner alle gitaren op elkaar. Toch zitten tussen gitaren onderling hele grote verschillen, die later mede bepalend kunnen zijn aan het plezier wat u zult gaan beleven van het gitaarspelen. Voordat u tot aanschaf van een gitaar overgaat kunt u het beste advies vragen aan uw leraar.

Op de klassieke gitaar worden de nagels van de rechterhand (bij rechtshandige spelers) gebruikt om meer volume te kunnen maken. De eerste jaren hoeft u deze echter niet te laten groeien. Met nagels spelen vergt enig onderhoud aan de nagel en het is beter voor de toonvorming om eerst voldoende kracht te ontwikkelen in de vingertop en de nagels kort te houden. Later zal de toon, indien u dat wenst, een combinatie worden van nagel en vingertop.
De ‘klassieke’ basismethode bestaat uit een aanbod van diverse stijlen: volks en kinderliedjes, Spaanse muziek, bossa nova, beginnende blues en rockstijlen, country en natuurlijk klassiek. Met ‘klassieke muziek’ wordt doorgaans een veelheid aan stijlen bedoeld: renaissance, barok, klassiek, romantiek en hedendaagse muziek. (Muziek vanaf ongeveer 1600- heden). Voor al deze stijlen is voor de klassieke gitaar zeer veel les en voordrachtmateriaal voorhanden. Naast de reguliere les kunt u zich inschrijven voor diverse klassieke gitaarensembles.

Kies je voor de ‘klassieke’ gitaar met popmuziek, dan zullen ook veel popsongs en liedbegeleiding, vaak ook met plectrum gebruikt worden. Dit kunnen eenvoudige ‘kampvuur’ songs, maar ook actuele songs zijn. Vandaag de dag is er enorm veel lesmateriaal beschikbaar voor deze vorm van gitaarspelen. Ook wordt door de leraren zelf veel lesmateriaal bewerkt en samengesteld, zodat vaak de meest actuele muziek gespeeld kan worden. Door de lesopzet met kleine groepen, kan hierbij rekening gehouden worden met de wensen van de individuele leerlingen. Door de extra aandacht voor het plectrumspel is de overgang naar elektrisch gitaar makkelijker.

Ga naar ...

Aanbod gitaar
Keuze akoestisch of elektrisch?
Klassiek gitaar
Electrische gitaar
Flamenco gitaar
Steelstring gitaar

Sjoerd Remijn, voorspeelavond 28 maart 2015 VoorschotenMuzikale coaching: Wilco van Wee; filmopname en editing: Mick van der Veen, Locatie: Cultureel Centrum Voorschoten

Meesters op de Gitaar Concours - George Reijnders
Meesters op de Gitaar Concours - George Reijnders - Tiento - M. Ohana