Instrumenten

Flamenco gitaar

Flamenco muziek komt uit zuid Spanje en is vandaag de dag een verzamel-naam voor allerlei stijlen waarbij de gitaar een zeer vooraanstaande rol speelt.

De basis flamencotechniek ligt dicht bij de klassieke techniek. Veel pure flamencomethodes zijn voor beginners vaak nog te moeilijk. Beginnende flamencogitaristen werken dan ook meestal, in eerste instantie, een op klassieke techniek gebaseerde algemene methode door. Ook blijkt vaak in de praktijk dat veel leerlingen gaandeweg ontdekken dat zij flamenco willen leren spelen. Zij kunnen na een klassieke ondergrond vaak makkelijk overstappen naar flamenco muziek. Binnen de klassieke lesmaterialen zijn er veel lesmaterialen met Spaanse muziek, die een goede opstap zijn naar de flamencomuziek. Door het gitaristische karakter van deze muziek werken leerlingen deze doorgaans met veel plezier door.

De eerste jaren kan volstaan worden met een gewone klassieke (of Spaanse) gitaar. Hier zal dan, zodra nodig, een kunststof plaatje opgeplakt moeten worden om de ‘golpes’ te kunnen maken. Een golpe is een slag met de nagel en top van vooral de ringvinger op het bovenblad, die karakteristiek is binnen de flamencomuziek. Zonder het plaatje zou je zo je bovenblad beschadigen als je de golpe maakt. Een specifieke flamencogitaar wordt vooral door de gevorderde leerlingen aangeschaft. Deze heeft vaak een lichter en feller geluid dan de gewone klassieke gitaar.

In de flamenco wordt veel gebruik gemaakt van basis schema’s (compás). Hierop worden solos gemaakt (falsetas). In eerste instantie worden veel van deze schema’s en solo’s nagespeeld. Vaak worden zo voordrachtstukken nagespeeld. Zodra de leerling enigszins vertrouwd is met de stijlen, zal ook geïmproviseerd gaan worden.

voor lessen: zie akoestische gitaar

Ga naar ...

Alle cursussen gitaar
Keuze akoestisch of elektrisch?
Klassiek gitaar
Electrische gitaar
Flamenco gitaar
Steelstring gitaar