Fagot

 

De fagot heeft een warme en donkere klank. Ook ziet hij er prachtig uit: in vorm, grootte en materiaal (esdoorn-hout). De fagot is het laagst klinkende houten blaasinstrument en wordt aangeblazen door een dubbel-riet. Tegenwoordig bestaat er ook een kleine versie, namelijk de fagottino. De fagottino is er speciaal voor kinderen vanaf 6/7 jaar. Om op de fagot te beginnen is de aanvangsleeftijd meestal 9/10 jaar. De fagot is bijzonder geschikt om samen te spelen, vooral in symfonieorkesten, blaasensembles en in “oude muziek” groepen.

Ondanks zijn grootte is het niet heel erg moeilijk geluid uit een fagot te krijgen. Leerlingen met een half à een jaar leservaring kunnen meestal al in een orkest meespelen. In het eerste lesjaar is er aandacht voor houding, ademhaling, toon en voordracht. Voorloper van de fagot is de dulciaan, rond 1500 ontstaan. De naam dulciaan komt waarschijnlijk van duleis, wat zacht of aangenaam betekent. Dit instrument bestaat uit één deel.

De huidige fagot is vierdelig, een vleugel, het onderstuk, de baspijp en de beker. In de 19e eeuw zijn er een aantal bouwers die zich op de fagot richtten: Heckel – Almenräder. Andere fagotbouwers zijn: Adler, Hüller, Mönning, Moosman, Puchner en Schreiber.

Ga naar ...

Aanbod fagot