Elektrische gitaar

Een elektrische gitaar heeft net als een gewone gitaar zes snaren, die op de zelfde manier gestemd staan. Maar omdat de snaren van staal zijn, voelt het heel anders aan en klinkt het ook heel anders. In plaats van een klankkast, die voor de versterking van het geluid zorgt, wordt bij een elektrische gitaar de trilling van de snaar omgezet in een elektrisch signaal. Via een snoer gaat dat naar een versterker die het signaal versterkt en weer omzet in geluid. Met de versterker kan je het geluid van de elektrische gitaar bewerken, zodat er de meest spectaculaire geluiden mee gemaakt kunnen worden. Dit betekent wel dat je aan een gitaar alleen niet genoeg hebt, je moet er dus ook een versterker bij hebben anders hoor je niks!

Een ander verschil met de gewone gitaar is dat je de snaren van een elektrische gitaar vaak met een plectrum aanslaat, in plaats van met je vingers. Sinds de eerste elektrische gitaar eind jaren veertig van de vorige eeuw in productie genomen is, heeft het instrument een enorme invloed op de ontwikkeling van de populaire muziek gehad.

In de gitaarles leer hoe je je gitaar vast moet houden, hoe je vingers moeten staan en hoe je de snaren aan moet slaan met je plectrum. Je hoort waar al die knopjes voor zijn op je gitaar en op je versterker. Je leert melodieën en akkoorden spelen, je leert een blues, nummers van bekende bands en hoe je zelf een solo kan spelen. Een paar toonladders, techniekoefeningen, en een beetje theorie horen er ook bij.

Het is niet nodig om eerst ‘gewoon’ gitaar te leren spelen, je kan direct op de elektrische gitaar beginnen. En dat kan al vanaf een leeftijd ongeveer 7 of 8 jaar, afhankelijk van hoe groot je handen zijn. Als je een jaartje speelt kan je de meest gebruikte akkoorden spelen en ook al flink wat (eenvoudige) nummers spelen. En een eenvoudige solo moet dan ook wel lukken. Wel is het belangrijk om regelmatig, het liefst elke dag, even te oefenen: gitaar spelen leer je niet tijdens de les maar tijdens het oefenen thuis! Als je wat langer speelt, kan je samen gaan spelen met anderen, bijvoorbeeld in een band.

Kopen of huren?
Als je overweegt om les te nemen op de elektrische gitaar, is het slim om na te denken over kopen of huren. Je kan natuurlijk gewoon een gitaar kopen, nieuw of tweedehands, in een winkel of bij een particulier. Voor een redelijke gitaar betaal je ongeveer 350 euro, voor een eenvoudige versterker betaal je ongeveer 200 euro. Maar je moet bij de aankoop wel iemand meenemen die weet waar je op moet letten. Een andere mogelijkheid is om een gitaar en versterker te huren bij de BplusC. Dit heeft het voordeel dat je niet een verkeerde keuze kan maken in de winkel, en bovendien blijf je, als het gitaarspelen toch tegenvalt, niet met een ongebruikte gitaar zitten, dan geef je ‘m gewoon aan BplusC terug.

Ga naar ...

Aanbod gitaar
Keuze akoestisch of elektrisch?
Klassiek gitaar
Electrische gitaar
Flamenco gitaar
Steelstring gitaar


Bandavond Q-bus 2012
Plug 'N Play dag Melkweg