Keuze elektrisch of akoestisch gitaar

Kiezen door beginnende leerlingen

Sommige aspirantleerlingen weten goed wat ze willen gaan spelen en hebben een uitgesproken voorkeur voor een stijl, maar voor velen is het in het begin vaak niet duidelijk of ze moeten kiezen voor bijvoorbeeld akoestisch of elektrisch gitaar. Veel leerlingen hebben ook een bredere interesse en willen het eigenlijk allemaal graag leren.

Wil je gitaar leren spelen dan zal er doorgaans, zeker in de eerste jaren, gewerkt worden met een methode. In alle stijlen leer je noten lezen en wordt je ritme, melodisch en harmonisch (akkoorden) gevoel ontwikkeld. Tabulatuur wordt incidenteel wel gebruikt indien je notenkennis op dat moment niet toereikend is. Het grote methodische onderscheid tussen akoestisch (of flamenco) enerzijds en elektrisch (of steelstring) gitaar anderzijds zit in de aanslagtechniek.

Bij akoestisch gitaar maak je de aanslag met je vingers. Je zal dan kracht moeten ontwikkelen, vooral in de top van je vingers, om later volume te kunnen maken. Hier gaat doorgaans de nodige tijd overheen. Elektrisch gitaar speel je met een plectrum. Het plectrum maakt een neer- en opgaande aanslag die gekoppeld wordt aan een ritme. Op een akoestisch gitaar kan je naast de klassieke aanslag met je vingers, natuurlijk ook het plectrum gebruiken om basis slagtechnieken en zelfs beginnende elektrische gitaar solos te leren.

In het algemeen leert de ervaring dat de meeste beginnende leerlingen op grond van o.a. de breedte in stijlen, de methode en de lagere aanschafprijs, kiezen voor de akoestisch gitaar en eventueel na enkele jaren overstappen naar de elektrische gitaar. Het is natuurlijk ook mogelijk om direct op de elektrische gitaar te beginnen, bijvoorbeeld omdat je graag zo snel mogelijk in een band wilt spelen.
Het tegelijk leren van akoestisch en elektrisch gitaar wordt, zeker bij beginnende gitaristen, doorgaans afgeraden. Het is vaak veel beter om een van beiden te kiezen voor een langere periode (bijvoorbeeld een jaar), zodat je goed door kan dringen in de leerstof. Daarna werkt het geleerde meestal goed door in het andere instrument.

Ga naar ...

Aanbod gitaar
Keuze akoestisch of elektrisch?
Klassiek gitaar
Electrische gitaar
Flamenco gitaar
Steelstring gitaar

Gitaarsolo Sjoerd Remijn

Radioactive door gitaar-viool ensemble

BplusC ensemble gitaar en viool speelt Radioactive