Cello

Over de cello...

De cello is het op een na grootste strijkinstrument in een symfonieorkest. De viool en de altviool lijken erg op de cello maar zijn veel kleiner. Maar je hoeft zelf (nog) niet groot te zijn om toch cello te kunnen spelen: er zijn namelijk ook kleine celli die speciaal voor kinderen worden gebouwd. De cello heeft ook nog een grote broer, de contrabas.

De cello heeft vier snaren die je kunt laten klinken door er met een strijkstok overheen te strijken. Met de vingers van je linkerhand kun je verschillende tonen laten klinken door de snaren in te drukken. De cello heeft een warme klank. Je kunt er heel laag, maar ook heel hoog op spelen. Veel beroemde componisten vonden de klank van de cello zo mooi dat ze prachtige cellomuziek hebben gecomponeerd. Kijk maar eens op Youtube; daar vind je geweldige muziek van beroemde componisten als Bach, Haydn en Beethoven. Tegenwoordig wordt de cello ook vaak gebruikt in jazz-, pop- en zelfs rockmuziek!

Als je wilt weten hoe alle onderdelen van de cello heten, neem dan eens een kijkje op Wikipedia, over cello . Daar vind je ook mooie plaatjes, beroemde cellisten en kun je lezen hoe ingewikkeld het is om een cello (zelf) te bouwen.
In Nederland spelen heel veel kinderen en volwassenen cello. Zij hebben vaak les van een celloleraar of –lerares.

Ga naar ...

Aanbod cello