Instrumenten

Accordeon

Accordeonles bij BplusC Leiden.

 

Laten we een misverstand direct uit de wereld helpen: accordeon is geen toetsinstrument, al heeft het er op het eerste gezicht veel van weg. Het is beter op zijn plaats in de categorie blaasinstrumenten, want zonder lucht geen toon. De toon van het accordeon komt tot stand door middel van lucht en daarom heeft accordeon spelen niet alleen veel te maken met vaardigheden op klavier en/of basknoppen, maar ook met de lucht die een accordeonist aan de muziek geeft door middel van de balg.
Accordeons bestaan in soorten en maten: van een beperkte omvang in klavier en bassen, vanaf 40 of 48 bassen tot 120 bassen - het aantal bassen geeft de maat van het betreffende instrument weer.

Jonge kinderen en beginners verkennen het accordeon gemakkelijk met een klein model en na verloop van tijd blijkt vanzelf wanneer een groter instrument valt aan te raden. De keuze voor een groter instrument hangt vanzelfsprekend samen met de muzikale vorderingen, maar ook met de persoonlijke belangstelling en mogelijkheden van de leerling. Een groter instrument heeft meer volume, zowel links als rechts een grotere omvang en in de meeste gevallen meer registers (afhankelijk van merk, type en prijs) die verschillende klankkleuren mogelijk maken.
 

Het accordeon, introductiefilmpjeIn de cursus Muzikale Verkenning maken de kinderen kennis met alle gangbare instrumenten en samenspelvormen. Dit introductiefilmpje over het accordeon wordt ter ondersteuning van deze lessen gebruikt.

Het accordeon leent zich voor veel uiteenlopende muziekgenres. Als solist beschikt de accordeonist over een compleet instrument, maar ook in samenstellingen kan een accordeonist een waardevolle bijdrage leveren aan duo's of trio's met een of meer melodie-instrumenten, aan kleine ensembles of aan ensembles die bestaan uit louter accordeonisten. Er zijn samenspel-mogelijkheden te over.

Zover is het nog niet bij les één. Jonge kinderen kunnen met accordeon-spelen beginnen zodra het alfabet geen geheimen meer voor hen heeft en met een half uur per dag oefenen (eventueel te verdelen in twee keer een kwartier) is in het eerste jaar al veel mogelijk. Doordat bassen en toetsen kant en klaar voor het indrukken liggen, is vals spelen bij een beginnende accordeonist niet aan de orde en klinken eenvoudige melodieën + begeleiding naar verhouding al snel heel acceptabel. Nuancering in de toonvorming is een langdurig groeiproces, maar dat hoeft de vreugde over het eerste gelukte - dat wil zeggen met twee handen gespeelde - lied op geen enkele manier in de weg te staan.

Volwassen leerlingen die in een eerder stadium al hebben gespeeld kunnen met betrekkelijk weinig moeite de draad weer oppakken en voor de volwassen beginner is eveneens veel mogelijk als er tijd (gemiddeld een half uur per dag) en zin genoeg beschikbaar zijn om regelmatig aandacht aan instrument en muziek te besteden. Na het eerste noodzakelijke begin ligt de keuze voor veel van de in te studeren muziek aan de voorkeur van de leerling. Overleg is hier geboden en dat geldt des te sterker voor het instrument.

Na het eerste noodzakelijke begin ligt de keuze voor veel van de in te studeren muziek aan de voorkeur van de leerling. Overleg is hier geboden en dat geldt des te sterker voor het instrument.

BplusC heeft 48-basaccordeons te huur en op het moment dat de studie zover is gevorderd dat aanschaf van een eigen instrument zinnig is, vindt die aanschaf meestal plaats in overleg met de docent.

Ga naar ...

Alle cursussen accordeon