Blokfluit

Open dag BplusC, blokfluitensemble @Jannie de Groot (LAFV)

 

Met de blokfluit heb je  de wereld van muziek in twee handen!

We weten van schilderijen van vroeger, dat in de middeleeuwen de blokfluit al werd bespeeld. Het enige verschil met vandaag is, dat de blokfluit toen uit één stuk hout werd gemaakt.

De blokfluit is vaak het instrument waar veel grote en kleine mensen op starten, maar als je bij BplusC les neemt dan kan je ook horen en zien dat het niet alleen een beginnersinstrument is.

De blokfluit is zeer veelzijdig: we kennen het instrument als soloinstrument, in consortbezetting (meerdere instrumenten uit de blokfluitfamilie met mogelijk gamba, zang, luit erbij) of in kamermuzikalische bezetting (met strijkers, hobo of fluit en klavecimbel), zelfs concerti met orkest zijn voor het instrument gecomponeerd.

Onze grote meester en herontdekker van de blokfluit is de (net overledene) Frans Brüggen. Aan hem hebben we een grote bloei van het instrument te danken. Zonder Frans Brüggen was de blokfluit beslist niet zo geliefd en volwaardig als wij het instrument nu ervaren.

Als kind leer je het instrument vaak in groepsverband bespelen (gemiddeld 3 tot 6 kinderen samen); samenspelen, samen leren inspireert en daagt je uit. Er zijn jaarcursussen “blokfluitles” maar ook korte instap d.w.z. kennismaking cursussen zo als: “Blokfluitkikkertjes” (voor kinderen uit groep 2 en 3) of de cursus “blokfluitgroep start” voor kinderen uit groep 4.

Hoe je ook begint of doorgaat: stapsgewijs leer je de hele blokfluit en haar familie kennen (van klein tot groot, van hoog tot laag, net als in een koor).


De blokfluit, introductiefilmpjeIn de cursus Muzikale Verkenning maken de kinderen kennis met alle gangbare instrumenten en samenspelvormen. Dit introductiefilmpje over de blokfluit wordt ter ondersteuning van deze lessen gebruikt.

Al snel kun je leuke melodieën of liedjes spelen, worden de melodieën steeds omvangrijker en laten we de instrumenten meerstemmig samen klinken. Je weet niet wat je hoort! Een geweldige sound. Net als op b.v. een viool kun je op de blokfluit “Oude Muziek” spelen maar ook moderne muziek, muziek uit deze tijd (Jazz, Blues, Tango, Folklore), ja zelfs popmuziek. De blokfluit blijft je uitdagen mits je maar op zoek gaat…..

In de verscheidene ensemblelessen proberen we verschillende stijlen uit te lichten, het repertoire ruim te houden. Naast de pure blokfluitensembles voor jong en oud (op dit moment zijn er 3 verschillende blokfluitensembles bij BplusC) zijn er ook specifieke ensembles, zo als het gemengde ensemble “Tutti frutti”, waarin verschillende instrumenten samenspelen (dwarsfluit, blokfluit, cello, maar ook hobo, fagot, klarinet, viool kunnen hieraan meedoen), of het ensemble “Oude Muziek” dat zich toelegt op muziek tussen 1500 -1800, ook dit ensemble is gemengd met zang, cello en dulciaan. Wil je ervaren hoe het is komposities voor twee instrumentale koren te spelen? Zo is er de cursus “dubbelkorige werken voor blokfluitisten en gambisten”. Naast de reeds bestaande ensembles hebben wij docenten een droom en dat is: een groot “Blokfluit-kinder-jeugd-orkest”. Kom je meedoen?

Wij zijn er voor je: Op vele locaties in Leiden en omgeving geven wij met veel enthousiasme en inspiratie blokfluitles zowel aan kinderen als ook aan volwassenen.

Wil je ons leren kennen, of heb je vroeger een blokfluit(les) gehad en wil je het weer oppakken, maak dan een afspraak voor een proefles of opfriscursus, stuur een mail naar: cursusadministratie@bplusc.nl

Ja, met de blokfluit heb je de wereld van muziek in twee handen. We kijken naar u en naar jou uit.

Ga naar ...

Aanbod blokfluit