Juniorenorkest

Muzikanten, instrumenten en repertoire

In het Juniorenorkest spelen gevorderde muzikanten van 10 tot en met 16 jaar. Het Juniorenorkest bestaat uit ongeveer 55 leden. In het orkest zijn alle instrumentgroepen vertegenwoordigd; strijkinstrumenten, blaasinstrumenten (hout en koper), harp en slagwerk. Pianisten spelen ook slagwerk.
Het repertoire varieert van klassieke orkestwerken tot filmmuziek.

Concerten
Het orkest geeft 2 grote concerten per jaar, het Winterconcert en het Zomerconcert. Daarnaast zijn er kleinere optredens in de regio. Het orkest gaat één keer per jaar op studieweekend, een weekend lang repeteren en plezier maken met elkaar.

Ensembles
Binnen het Juniorenorkest worden soms ensembles gevormd. Deze ensembles treden op in bijvoorbeeld verzorgingshuizen, winkelcentra en bibliotheken. Deelname aan zo’n ensemble is vrijwillig, maar wel heel erg leuk!

Uitwisselingsprogramma
Het Juniorenorkest heeft een uitwisselinsprogramma met het Symfonieorkest en de Big Band van het Carl-von-Ossietzky-Gymnasium uit Bonn. Over dit uitwisselingsprogramma vindt u meer onder Activiteiten.

Repetities
Vrijdagmiddag van 16.15 tot 18.15, Da Vinci College, Kagerstraat 7, Leiden, o.l.v. Mark Tempelaars

Meer over het JSR

BplusC en het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek (JSR) werken nauw samen. Dat is niet zomaar, want samenspel staat bij BplusC hoog in het vaandel. Eigenlijk vinden wij samenspel een onmisbaar onderdeel van de muzieklessen. De leerlingen leren belangrijke vaardigheden zoals maat en tempo houden, luisteren naar elkaar en de muzikale lijn herkennen. En natuurlijk: goed op de dirigent letten! Door in een orkest te spelen blijf je gemotiveerd, want het is gezellig en een heel orkest klink natuurlijk prachtig. Vandaar dat er mensen zijn die van hun 7e tot hun 107e in een orkest spelen: het blijft boeien. Zet nu de eerste stap door je in te schrijven voor het JSR.

Het Kinderorkest bestaat uit twee deelorkesten, KO Leiden/Leiderdorp en KO Oegstgeest. Het KO Leiden/Leiderdorp repeteert op maandagen van half 5 tot 6 uur in de Oude Vest in Leiden. Het KO Oegstgeest repeteert op woensdagen op De Kring op dezelfde tijd. Deze orkesten repeteren meestal apart en soms zijn er gezamenlijke repetities. In de Kinderorkesten van het JSR is plaats voor alle orkestinstrumenten (blaas-en strijkinstrumenten, harp, slagwerk), en daarnaast ook voor piano en blokfluit. Je kunt al meespelen als je minimaal 1 jaar muziekles hebt. Naast hard repeteren op mooie stukken en het geven van concerten, is het Kinderorkest ook heel gezellig! Tijdens de pauzes wordt lekker buiten gespeeld en het Kinderorkest heeft ook veel extra activiteiten, zoals het grote Sinterklaas-meespeelorkest en het  grote Jeugdsymfonie-orkestenspektakel in het Archeon. 

Meer weten over...

Instrumenten