Cultuursjop

home

Programma

1. Ars Aemula                

1A. Dit is geen pijp: (vertaling van “Ceci n’est pas un pipe” )
Aan de hand van de tekst Dit is geen pijp op een schilderij van René Magritte gaan jullie een eigen Dit is geen…….? maken. Je bedenkt een voorwerp, snijdt deze uit karton, legt hier een mooi papier overheen en dit ga je vervolgens onder een pers door draaien. De afbeelding drukt zich in het papier en er ontstaat een blinddruk. De tekst ontwerp je zelf.

1B. Magie van zwart/wit en grijs
In deze workshop ga je aan de slag met houtskool op papier. Claire-Obscure is een tekentechniek waarbij licht-donker contrasten sterker worden uitgebeeld. Ontdek hoe snel je vanuit donker naar licht een spannend portret kunt maken.

2. BplusC      

Tijdens Cultuursjop worden er bij BplusC workshops gegeven op de locatie Het Leidse Volkshuis. Op die locatie vinden de workshops plaats in verschillende ruimtes. Let goed op waar en voor welk programmaonderdeel je groep is ingedeeld!

2A. Jouw mobiel in een nieuw jasje
Emo’s, skaters, hipsters, gothics, urban dancers… opgelet! Kies je stijl en ontwerp een hoesje voor jouw gadget. In deze workshop maken je een eigen hoesje voor je telefoon, tablet of andere gadget. De vakdocent modeontwerpen introduceert verschillende subculturen door middel van verschillende beelden. Op basis hiervan kies je een subcultuur als inspiratiebron voor het maken van een eigen hoesje. Er is keuze uit een grote hoeveelheid lapjes en fournituren om mee aan de slag te gaan. Niet alleen met de hand, maar ook met de naaimachine.
adres: BplusC locatie Het Leidse Volkshuis, ruimte: Atelier, Apothekersdijk 33a

2B. Urban dance 
Urban dance is de dansstijl van nu: een creatieve dansstijl waar breakdance, popping en streetdance onder vallen. In deze workshop leer je coole moves en werk je toe naar een korte choreografie.
adres: BplusC locatie Het Leidse Volkshuis, ruimte: Salon, Apothekersdijk 33a

2C. Dicht je open 
Een gedicht schrijven moeilijk? In deze workshop leer je hoe makkelijk dichten kan zijn. De eerste zin krijg je gratis en met de tips en de oefeningen die je krijgt, volgt de rest vanzelf. Uiteindelijk ga je naar huis met een gedicht van zes regels.
adres: BplusC locatie Het Leidse Volkshuis, ruimte: Uitkijk, Apothekersdijk 33a

2D. Ontdek swingende Afrikaanse ritmes! 
Handen uit de mouwen om met zijn allen swingende ritmes te leren spelen. In deze workshop staat Afrikaanse percussie centraal. Onder leiding van een inspirerende en enthousiaste Senegalese master drummer leer je verschillende ritmes spelen op de djembé en krin. Noten leren hoeft niet, iedereen kan meteen beginnen.
adres: BplusC locatie Het Leidse Volkshuis, ruimte: Theaterzaal, Apothekersdijk 33a

2E. Cartoontekenen 
Een cartoon is een humoristisch tekening, met of zonder tekst. Aan de hand van voorbeelden en  tips en trucs  van de docent maak je een eigen cartoon. Zet jouw mening op papier!
adres: BplusC locatie Het Leidse Volkshuis, ruimte: Werkplaats, Apothekersdijk 33a

2F. Wat zeg je? 
Tijdens een (inter)actieve theaterworkshop gaan we aan de slag met tekst. Is het spelen van steeds dezelfde scène saai? Nee! Zeker niet als je die scène speelt vanuit verschillende genres: horror, comedy, soap…het komt allemaal voorbij!
adres: BplusC locatie Het Leidse Volkshuis, Studio, Apothekersdijk 33a

3. Fields of Wonder            

Choreografiek
Grafisch design en danskunst: twee onderdelen die wij laten samensmelten tot een nieuwe vorm. Samen met de makers van Fields of Wonder gaan jullie de vloer op, om een nieuwe creatie te maken waarbij handschrift en dans de basis vormen.
adres: Kaasmarktschool, Koppenhinksteeg 13

4. Hortus  Botanicus            

Geuren sjoppen in de Hortus
In de tuin en in de kassen ruik je de wonderlijkste geuren. Ontdek waar die voor dienen, probeer uit welke geuren jou het beste bevallen en stel je eigen geurtje samen.

5. Japanmuseum Sieboldhuis        

Manga 
We kunnen er niet omheen Manga (Japanse strips) en anime (Japanse cartoons) worden steeds populairder. Deze tekenstijl heeft een grote invloed op bekende tekenfilms, zoals Avatar, Pokémon en Dragonball Z. Tijdens de workshop leer je de beginselen van deze populaire tekenstijl, die ook wel Japans striptekenen genoemd wordt.

6. Jeugdtheaterschool Leiden         

6A. Theater maken, doe maar gewoon 
Een workshop over theater maken, waarbij de nadruk ligt op het ontdekken dat theater maken gewoon een kwestie van DOEN en (durven) is. Je doet eerst een aantal improvisatie oefeningen, om op te warmen. Daarna maak je in groepjes korte theaterstukjes en die laat je aan elkaar zien.

6B. HipHop 
In de workshop maak je kennis met de basismoves van hip hop op de muziek van nu. Je leert een choreografie die een combinatie is van verschillende hip hop stijlen. De hip hop workshop is een leuke en leerzame manier om lekker in beweging te zijn en om te ontdekken hoe je lichaam meer kan dan je denkt.

7. Leiden Internationaal Film Festival    

Blockbusters en megasterren 
Aan de hand van verschillende filmfragmenten en opdrachten nemen we een kijkje achter de schermen van 's werelds grootste medium. Hoe kunnen films je laten huilen, lachen of bang maken? Wat zijn de 'trucjes' die filmmakers kunnen gebruiken? 
adres: BplusC locatie Het Leidse Volkshuis, Erker, Apothekersdijk 33a

8. Leidse Schouwburg      

Op Sterk Water
Op Sterk Water wordt al jaren gezien als dé toonaangevende en grappigste improcabaretgroep van Nederland. De muzikaliteit, humor en snelheid van Op Sterk Water is ongeëvenaard. Maar dat gaan jullie zelf beleven!

9. Museum Volkenkunde       

Eilandhoppen in Volkenkunde 
Oceanië bestaat uit ruim 20.000 eilanden. Hoe vinden de bewoners hun weg op het water? Verschillende navigatiesystemen, boten, kunst en rituelen passeren de revue tijdens een speedrondleiding. Hierna beleef je een stuk van de cultuur, door zelf de Haka van de Maori te gaan doen, net zoals het nationale rugbyteam van Nieuw Zeeland, The All Blacks.

10. Rijksmuseum Boerhaave                                        

Antibiotica: zorg dat ze blijven werken 
Steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica. Dat is een wereldwijd gevaar voor de volksgezondheid. Sommige ziektes kunnen hierdoor slecht, of in sommige gevallen helemaal niet meer, worden behandeld. Hoe kunnen we dit te lijf gaan? In deze workshop leer je alles over antibiotica en de verspreiding van bacteriën. Ook bezoek je de reizende tentoonstelling de Antibiotica Brigade waar je de ontwikkeling van antibiotica door een VR-bril bekijkt en je hand scant op resistente bacteriën.

11. Rijksmuseum van Oudheden        

Scherven brengen geluk?
Archeologie is meer dan alleen voorwerpen uit de bodem opgraven. Kruip in de huid van een archeoloog en onderzoek een berg eeuwenoude scherven uit het Middellandse Zeegebied. Kunnen we achterhalen waar een scherf vandaan komt en hoe oud deze is? Kunnen we op basis van een paar scherven een hele vaas reconstrueren?

Downloads

Download folder