Meer over...

Maand van de Geschiedenis

Is geluk alleen een product van deze tijd of zijn mensen altijd bezig het geluk te vinden? In oktober spoelt de Maand van de Geschiedenis terug rond het thema Geluk. Van gelukzoekers tot weldoeners, van Fortuna tot vrijheid.

Lezen over geluk

Delpher | Zoeken in historische bronnen

In Delpher zijn meer dan 60 miljoen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften uit het verleden te vinden. Allemaal woord voor woord doorzoekbaar.
Het aanbod in Delpher wordt constant uitgebreid. Al het materiaal is voor eigen onderzoek vrij te gebruiken.

Dag van Toen herschrijft Zuid-Hollandse geschiedenis

Hoe zou het de voorpagina van de krant eruitzien als Den Briel vandaag werd ingenomen door de watergeuzen? En hoe zou het Achtuurjournaal het nieuws brengen als Willem van Oranje vandaag zou worden vermoord? De Dag van Toen probeert tijdens de Maand van de Geschiedenis antwoord te geven op die vragen.

In oktober komen op www.dagvantoen.nl 50 verhalen te staan waarin de Dag van Toen historische gebeurtenissen in een nieuw jasje steekt. De inhoud blijft hetzelfde, maar de manier waarop het verteld wordt, is net even anders. De verhalen worden gebracht alsof ze vandaag zijn gebeurd, zonder afbreuk te doen aan de inhoud uiteraard.

In samenwerking met historici, journalisten, archieven en historische verenigingen worden deze verhalen geschreven. Ook zijn er prachtige foto’s beschikbaar uit archieven. Het gaat om grote historische gebeurtenissen uit heel Zuid-Holland.

Bijvoorbeeld het verhaal van Leidens Ontzet: 
In Leiden zijn meerdere huizenblokken weggevaagd door een explosie op een schip met buskruit. Volgens de eerste berichten zijn er tientallen doden, mogelijk zelfs meer dan honderd. Ook honderden woningen zijn verwoest of zwaarbeschadigd.

De Dag van Toen is een privé-project van de Dordtse journalist Dave Datema. De Dag van Toen begon als een dagelijkse rubriek bij Radio Rijnmond (2012-2016), maar is nu een onafhankelijke website geworden.