Meer over...

Maand van de Geschiedenis

Na het zoet van vorig jaar met het thema Geluk keert de Maand van de Geschiedenis dit jaar terug naar tijden van oproer en verzet. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels tot stil protest.
Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden – en voorzichtig opereren in de illegaliteit. Tijden van onvrede en verdeling, maar ook van optimisme en eendracht. Van durf en de kracht om door te breken, én van onderdrukking, verraad en moord.
Van Spartacus tot de Beeldenstorm en van de vergissing van Troelstra tot het verboden Catalaanse referendum: oktober 2018 staat in het teken van Opstand.

BplusC programmeert de voorstelling Vive le Geus! op vrijdag 12 oktober, op donderdag 18 oktober vertellen Jori Zijlmans (Museum De Lakenhal) en Ariela Netiv (Erfgoed Leiden e.o.) het Leidse verhaal bij de tv-serie 80 Jaar Oorlog en er is een Debat in de Bieb over activisme op zondag 28 oktober. 

Activiteiten:

80 Jaar Oorlog - het Leidse verhaal

Voor elke Leidenaar is Leidens Ontzet dé belangrijkste gebeurtenis in de hele Tachtigjarige Oorlog. Is dat waar? In hoeverre is het Leidse verhaal te vergelijken met de belegeringen van Naarden, Haarlem en vooral Alkmaar?

Aan de hand van fragmenten uit 80 Jaar Oorlog vertellen Jori Zijlmans (Museum De Lakenhal) en Ariela Netiv (Erfgoed Leiden) het Leidse verhaal.

Vive le Geus! (uitverkocht)

Vive le Geus: win de oorlog, zing een lied! In de voorstelling bezingt Camerata Trajectina het wel en wee van de geuzen: de slag bij Heiligerlee, de terreur van Alva, het Leidens ontzet, Van Oldenbarnevelt op het schavot en de verovering van de zilvervloot. De 80-jarige oorlog, de belangrijkste periode in de ontstaansgeschiedenis van ons land.

Hoe klonken geuzenliederen eigenlijk? Luister hieronder naar een voorproefje!

Geuzenliederen

Meer achtergrondinformatie over geuzenliederen vind je hier en hier

Lezen over de geuzen

Debat in de Bieb: Activisme 2018

Me too, Black Lives Matter en de Arabische Lente. Niet alleen de straat, maar ook social media zijn het domein geworden van politiek engagement en activisme. Een nieuwe protestcultuur met eigentijdse middelen lijkt te zijn ontstaan: smartphones, social media en hashtags bieden nieuwe mogelijkheden om onvrede en weerstand te uiten. Maar heeft een protest online dezelfde impact als de straat op gaan, zichtbare daadkracht en oproer? Hoe moeten we actievoeren anno 2018?