Leeskringen

Samen lezen in een leeskring

Lezen is leuk. En het is nog leuker als je over het boek, de schrijver en literatuur kunt (na)praten met anderen!

Praten met anderen over boeken en schrijvers is gezellig en inspirerend. Daarom zijn veel mensen lid van een leeskring; fanatieke lezers maar ook mensen die anders niet zo snel aan lezen toekomen. Via een leeskring kom je wellicht in aanraking met andere titels dan je zelf zou uitkiezen.

Regelmatig organiseren wij informatie- en startbijeenkomsten van leesgroepen in samenwerking met Senia. Senia is dé landelijke organisatie van leesclubs en muziekluistergroepen. De informatiebijeenkomsten zijn gratis toegankelijk.

Tijdens deze informatiebijeenkomsten wordt uitleg gegeven hoe de Senia leeskringen werken. Met de aanwezigen die belangstelling hebben wordt een nieuwe leeskring gestart. Aanmelden voor een informatiebijeenkomst kan via maria.boelhouwer@senia.nl. Op dit moment staat er geen fysieke leeskringen gepland.

Online BoekMeetings Fortuna’s kinderen
Fortuna’s kinderen is weer een echt ‘Annejet van der Zijl’ boek. Het neemt je mee in de geschiedenis, op zo’n manier dat het je niet meer loslaat. Leescluborganisatie Senia organiseert daarom leuke BoekMeetings. Doe mee en (her)ontdek hoe leuk het is om met elkaar dieper in een boek te duiken!

Tijdens de BoekMeetings gaan deelnemers met elkaar in gesprek overFortuna’s kinderen, aan de hand van een leeswijzer met inspirerende discussievragen. Iedereen kan meedoen. De kosten voor deelname zijn € 7,50 | € 4,50 voor Senia-leden.

Lees meer informatie en bekijk de data op de website van Senia

Inspirerende poëziebespreking in Het Leidse Volkshuis
Leescluborganisatie Senia houdt op dinsdagmiddag 1 februari, in de Week van de Poëzie, een inspirerende poëziebespreking in Het Leidse Volkshuis. Dit om te laten zien wat een Leesclub Poëzie kan inhouden. De bespreking gaat aan de hand van een leeswijzer, zoals dat bij Senia gebruikelijk is. We bespreken bijzondere gedichten van Fritzi Harmsen van Beek. De leeswijzer met gedichten, achtergrondinformatie en gespreksvragen wordt vooraf aan de deelnemers toegestuurd.

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdagmiddag 1 februari, aanvang 14.00 uur. Het adres is Apothekersdijk 33. De toegang is gratis en iedereen is welkom. Het is wel nodig je van tevoren aan te melden, via info@senia.nl. De bijeenkomsten zijn geheel coronaveilig. Het aantal deelnemers is beperkt, en door de ruime locatie is het goed mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Bij een aanhoudende lockdown zal de bijeenkomst online gehouden worden.

Leeskringkoffers
In samenwerking met www.Probiblio.nl leveren wij leeskringkoffers voor leeskringen. Kijk hier voor het tarief. 
Lenen van leeskringkoffers:
- kies uit de boekenlijst van leeskringkoffers voor leesclubs 
- vul het bestelformulier in en lever deze in bij uw bibliotheek  
Deze service is niet geschikt voor bij Senia aangesloten leeskringen

Handige sites
De Bibliotheek beschikt over een groot aantal digitale informatiebronnen. Kijk hier voor de sites van Literom (recensies van boeken en interviews met schrijvers) en Uittrekselbank (uittreksels en informatie over schrijvers uit binnen- en buitenland). Je kunt onze databanken kosteloos gebruiken in onze bibliotheeklocaties, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Voor leden van de Bibliotheek zijn deze databanken ook thuis te gebruiken.

Inloggen
Als lid van de bibliotheek kun je gebruik maken van Literom en Uittrekselbank door in te loggen met je lenersnummer (gebruik het nummer op je pasje dat niet met NL begint) en wachtwoord (dat is je geboortedag en -maand, bijv. 1 januari wordt 0101).