Nieuwsbrief Taalhuis december

UWV: inzetten Taalmeter

Een samenwerking van UWV, stichting Lezen & Schrijven en Taalhuis BplusC werkt al een aantal jaren aan het opbouwen van een taalnetwerk in de regio. Het doel hiervan is dat zo veel mogelijk mensen kunnen lezen en schrijven, waardoor ze beter kunnen deelnemen in de maatschappij, makkelijker werk vinden, gezonder blijven. Uiteindelijk scheelt dat de overheid veel kosten.

Dat het nodig is met 1,3 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen en schrijven is wel duidelijk. Hoe gaan we het aanpakken?

UWV Werkbedrijf Holland Rijnland, Lezen & Schrijven en Taalhuis BplusC hebben een pilot opgezet. Vanuit UWV worden mensen geselecteerd die in Leiden wonen, een opleiding tot en met MBO 3 niveau en een WW-uitkering hebben. Deze mensen worden uitgenodigd om de Taalmeter af te nemen bij het Taalhuis (locatie Nieuwstraat in Leiden).

Het afnemen van de Taalmeter gebeurt  tijdens het spreekuur van het Taalhuis waar de meeste taalaanbieders in de regio bekend zijn. Dit zorgt ervoor dat als dit nodig is, er gelijk bekeken kan worden wat de mogelijke vervolgstappen zijn. Dit is een mooie start. Uiteindelijk streven we naar een opkomst van 66% en naar 33% doorstromers naar een opleiding.