Nieuwsbrief Taalhuis december

Delken&Boot: TopClass

In Leiden is er sinds november een nieuw project gestart, nl. Topclass. Het idee voor de Topclass is ontstaan uit de behoefte aan een intensief taaltraject met meer begeleiding voor een geselecteerde groep jonge vluchtelingen uit voornamelijk Syrië en Eritrea. Deze vluchtelingen hebben hoge ambities en willen uiteindelijk doorstromen naar het MBO of het HBO/Universitair onderwijs. Om de deelnemers daar zo goed mogelijk op voor te bereiden, hebben de Gemeente Leiden en Delken & Boot de handen ineen geslagen en gezamenlijk een intensief programma opgezet.

Uitgangspunt is dat taal alleen onvoldoende is. Daarom is er naast het zeer intensieve taalprogramma ook aandacht voor zaken als hoe bouw je een sociaal netwerk op, hoe vind je je weg als student in Leiden, hoe maak je een goede studiekeuze. De gemeente verzorgt ook verschillende onderdelen van het programma zoals het gesprek, vitaliteit, mentorlessen en excursies om studenten hierin zo goed mogelijk te begeleiden.

Deelnemers aan dit project krijgen ruim een jaar de tijd om hun taalniveau te verhogen en examen te doen. Er zijn inmiddels 2 groepen begonnen met als uitstroomniveau staatsexamen I en staatsexamen II. Beide groepen krijgen 4 x per week 3 uur taalles. Daarnaast is er tijd in het lesprogramma ingeruimd voor huiswerkbegeleiding. De docenten zijn Vera, Sanne, Annet en Jolien. Sanne is tevens cursistbegeleider voor beide groepen. Het docententeam werkt nauw samen met Thomas Jansen van de gemeente. Hij begeleidt de deelnemers tijdens de mentorles waarin aandacht is voor studievaardigheden, zelfstandig werken, samenwerken, het maken van huiswerk, studiekeuze. Later in het traject zal het programma worden uitgebreid met vakken als Oriëntatie op de Arbeidsmarkt, Engels en wiskunde. Naar verwachting zal de groep richting staatsexamen I in augustus/september examen doen; de groep richting staatsexamen II in november.

Topclass zit op een toplocatie nl op het Rapenburg boven The English Pub. Delken & Boot heeft daar in zeer korte tijd op de bekende wijze 2 lokalen ingericht en 1 studiehuis. In beide lokalen staan ronde tafels om samenwerking en interactie te bevorderen en elk lokaal is voorzien van computer en laptop, boxen en beamer. In het studiehuis staan voldoende pc’s voor alle deelnemers, statafels om samen te praten, een grote tafel om te lezen of opdrachten te maken en we zijn nog druk bezig met het inrichten van de bibliotheek.

De verwachtingen zijn hooggespannen…..

Lieneke van Ginkel
Vestigingspartner Delken & Boot Leiden