Muziek

Muziek Top 5

November 2017
Robotica

Robots zijn overal om ons heen en het worden er nog veel meer. Het heeft schrijvers, tekenaars en cineasten geïnspireerd allerlei spannende robotverhalen te maken. Ook verschillende muzikanten zijn in de ban van robotica. Muziekweb geeft vijf prikkelende voorbeelden.   

 1. Wayne Siegel – Celebration
  De Amerikaans-Deense componist Wayne Siegel is gespecialiseerd in computer gestuurde composities. In zijn werk Celebration koppelt hij een orgel aan vier virtuele muzikanten. Hun spel wordt onder andere gebaseerd op data van een weersatelliet.
   
 2. Pat Metheny – Orchestrion 
  Jazzgitarist Pat Metheny is gefascineerd door mechanische muziekinstrumenten. Samen met enkele in muzikale robots gespecialiseerde ingenieurs vervaardigde hij een stellage van vele muziekinstrumenten die allemaal door zijn gitaar worden aangestuurd: Orchestrion.
   
 3. Aart Staartjes – Robots Robots
  Voor Klokhuis schreven Willem Wilmink en Harry Bannink een synthpopliedje over Robots. Het werd gezongen door Aart Staartjes. ‘We hebben met z'n allen voor een vreemd bestel gekozen, voor automatisering in een land van werklozen.’
   
 4. Kraftwerk – Die Roboter
  Op hun album Die Mensch-Maschine uit 1978 koos Kraftwerk voor een robot-imago. De scheidslijn tussen mens en machine lijkt bij de electropopband sindsdien flinterdun. In het openingsnummer Die Roboter maken we kennis met het (zogenaamd) geautomatiseerde viertal.
   
 5. Louis en Bebe Barron – The Forbidden Planet
  The Forbidden Planet (1956) was een van de eerste sciencefictionfilms waarin een robot een belangrijke rol speelde. Louis en Bebe Barron maakten er een baanbrekende soundtrack voor; de eerste die alleen met elektronica was gemaakt.

Deze en andere robotmuziek zijn te beluisteren in de bibliotheek via www.muziekweb.nl/luister.