Muziek en film

Muziekweb Luister

Ga met je laptop of smartphone naar een van de vestigingen van BplusC en ontdek via Muziekweb Luister je favoriete muziek.
Een aantal vestigingen hebben een speciale luisterplek.

Muziek cd’s lenen bij BplusC

Via Muziekweb kun je cd’s, muziekdvd’s en vinyl lenen.
7 dagen per week, 24 uur per dag vraag je de muziek aan en wordt het naar je eigen bibliotheek verzonden.

filmbieb.nl

Filmbieb is de filmbibliotheek van Nederland!

Vind je favoriete films en series op Filmbieb! De bijna 10.000 films die je op Filmbieb ziet, kun je lenen via je BplusC bibliotheek.

Nederlandse films (322), Nederlandse series, boekverfilmingen, kinder- en jeugdfilms, buitenlandse films, documentaires en muziek-dvd’s.

 Alle leden van bibliotheken in Nederland kunnen via Filmbieb film-dvd’s lenen. Ook vind je er trailers en achtergrondinfo over onwijs veel films en series! Kijk voor meer info op filmbieb.nl .

Antonia en Karakter, kinderfilms als Iep en Kikkerdril en het oeuvre van Bert Haanstra en Joris Ivens

Bladmuziek

Bladmuziek voor alle mogelijke muziekinstrumenten in verschillende bezettingen is te leen bij bibliotheeklocatie Nieuwstraat.
Zoekt u bladmuziek die niet in de collectie van de BplusC zit? U kunt reserveren bij een andere collectie via onze catalogus.

Muziek top 5
Vooroorlogse jazz

Jazz uit de jaren 20 en 30 wordt tot op de dag van vandaag nog altijd geluisterd en gespeeld. Veel van de in deze periode geschreven nummers zijn 'standards’ geworden, die generatie op generatie blijven aanspreken. Hoeveel ruis er misschien op de oude opnames zit, de muziek zelf is tijdloos.

It don’t mean a thing (If it ain’t got that swing) - Duke Ellington (1932)
Van 1923 tot aan zijn dood in 1974 gaf pianist en componist Duke Ellington leiding aan zijn jazzorkest. Ellington geldt als een van de grootste Amerikaanse componisten. Veel van zijn composities zijn uitgegroeid tot standards, zoals It Don’t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing), uitgebracht in 1932. De zang is van Ivie Anderson.

Ain’t misbehavin’ - Fats Waller (1929)
Pianist Thomas ‘Fats’ Waller was zeer populair in de jaren 20 en 30 en behaalde grote successen in de VS en Europa. Ain’t Misbehavin’ schreef hij (met twee anderen) voor de musical Hot Chocolates. Waller nam in 1943 het nummer opnieuw op, nu met zang.

I got rhythm - Ethel Waters (1930)
I Got Rhythm werd gecomponeerd door de broers George en Ira Gershwin, die nog veel meer (jazz)klassiekers op hun naam hebben staan. Ze schreven het nummer voor de musical Girl Crazy (1930). In die musical werd het nummer gezongen door Ethel Merman, maar Ethel Waters, later ook bekend geworden als actrice, was er al vroeg bij met deze versie uit 1930.

Minnie the Moocher - Cab Calloway (1927)
De excentrieke zanger/bigbandleider Cab Calloway had zijn bijnaam ‘The Hi De Ho Man’ te danken aan het refrein van Minnie The Moocher, zijn grootste hit. Er werden ruim een miljoen exemplaren van verkocht. Minnie The Moocher werd gebruikt in de gelijknamige Betty Boop-tekenfilm (1932), waarin Calloway zelf ook te zien en te horen was. Calloway voerde het nummer ook uit in de Blues Brothers-film uit 1980.

You go to my head - Teddy Wilson (1938)
Pianist Teddy Wilson werd bekend als begeleider van talloze beroemde zangers en zangeressen. Samen met Nan Wynn nam hij deze versie op van You Go To My Head, een van die nummers uit de jaren 30 die tot op heden worden uitgevoerd.

Muziek en film

meer over...