Taalwandeling #16

Wie goed doet, goed ontmoet

Zijn jongste is gisteren 5 jaar geworden. De kinderen gaan naar een schakelklas voor ze het gewone basisonderwijs kunnen instromen. Halve dagen weliswaar in Coronatijd.

Hij heeft het druk met halen en brengen en zorgen dat ze ook thuis nog wat doen op de van de school gel

eende laptop. Daarnaast probeert hij zijn vrouw zo goed mogelijk te ondersteunen bij de online lessen. Ze moest als nieuweling aansluiten bij een bestaand klasje met enkel online lessen. Erg gelukkig loopt de aansluiting niet.

De kinderen moeten op tijd op school zijn want het hek gaat dicht.
Bij herhaald te laat komen volgt een waarschuwing en uiteindelijk verwijdering van de school. De oudste jongen van acht hangt erg aan zijn moeder. Eet slecht, slaap slecht en wil niet naar buiten. Toen zijn moeder een nachtje bij familie was waren er veel telefoontjes nodig om hem in bed te krijgen.

We lopen dwars door de Merenwijk over de Broekweg, vervolgens over het Joppepad en het Rozenpad langs de Zijl. Het is zondag en er wordt veel getrimd. Hij kent de Merenwijk wel, zijn taalmaatje Rob woont er en hij gaat daar naar een fysiotherapeut. Met alleen een basisverzekering moet hij dat zelf betalen al lijkt hij te denken dat het onder het eigen risico valt. Ze zitten financieel krap.

De zorgtoeslag is gestopt omdat de ID kaarten van de kinderen niet in orde waren. Hij is al tweemaal tevergeefs naar Den Haag gereisd op een afspraak met de IND. Eerder was de ook de huurtoeslag gestopt en moest hij meer dan 1000 euro terug betalen binnen 4 weken. Foutje tussen IND en de belastingdienst die de aanwezigheid van zijn vrouw niet goed hadden gecommuniceerd. Zolang de fouten niet zijn hersteld zijn vrouw en kinderen niet verzekerd en is de zorgtoeslag gestaakt.

Na een jaar verblijf in het AZC den Helder wonen ze eindelijk bij elkaar. Het is een gehorig flatje op 3 hoog. De aardige, bejaarde onderbuurman klaagde over het lawaai van de kinderen op de harde vloer. Ook met pantoffels is niet alles op te vangen.

Hun eigen bovenburen komen uit West Afrika en houden van harde muziek. Als de kinderen kwamen logeren in de containerwoning aan het Avicennapad konden ze gemakkelijk naar buiten om te spelen, gelijkvloers, direct voor de deur. Vanaf 3 hoog is dat lastiger.

De gemeente Leiden vond dat hij lang genoeg op taalles had gezeten en kortte hem op zijn bijstandsuitkering. Hij liep achter met zijn 4 sollicitaties per week waarbij alles geschikt is. Hij zag daarmee zijn droom om het staatsexamen te halen in rook opgaan.

Hij studeert nu op zijn eigen houtje. Hoe onderscheid ‘plagen’ zich van ‘pesten’? Wanneer spreek je van ‘geïrriteerd', van ‘boos' en van ‘woede’? En wat betekent ‘zelfbewust’? Er bestaat ook een versie in het Eritrees van het spreekwoord: ‘wie goed doet, goed ontmoet’.

Mogelijk heeft hij werk gevonden via een uitzendbureau bij een installatiebedrijf in Zoeterwoude. Hij denkt zelf als timmerman maar elektrotechniek lijkt me waarschijnlijker. Een week op proef voor het bedrijf een besluit neemt. Vier dagen werken en een dag online les.

Hij maakt zich zorgen over het halen en brengen van de kinderen en de lessen van zijn vrouw. Hij woonde 10 maanden in Rome en kon kiezen tussen Noorwegen en Nederland. Aangezien hij al een broer en een zus in Nederland had was de keus niet moeilijk. Bovendien was Noorwegen lastiger met gezinshereniging. Zodoende kon hij naar Nederland komen in het kader van gezinshereniging en op het vliegtuig stappen in Rome. Daar heeft hij zijn maatje Solomun leren kennen. In afwachting van de reis volgde hij in Rome alvast Nederlandse lessen.  

Het is ook hem niet ontgaan dat de Chinezen oprukken in Afrika en dat landen daarbij vaak grote schulden aangaan voor de ‘hulp’ die ze krijgen van de Chinezen.

 

Jaap Glasbergen
Taalvrijwilliger

Omwille van privacy zijn de namen gefingeerd.