Peter Wierenga

  Ik brul, dus ik ben

Is Donald Trump een fascist in wording, of slechts een politicus die de legitieme grieven van Joe Sixpack op eigenzinnige wijze verwoordt? Hoe gevaarlijk is de Duitse partij AfD? Zijn er ook populisten in Afrika en Azië? Wat is het verschil tussen links-populisme en rechts-populisme? En, niet te vergeten, is er ook een relatie tussen de opkomst van mannelijke en vrouwelijke brullers op de apenrots, en de filosofie?

Ander licht op populisten

Peter Wierenga heeft filosofen, schrijvers en journalisten over de hele wereld geïnterviewd over dit fenomeen, en wat het eigenlijk betekent voor de democratische rechtsstaat.

Deze interviews heeft hij gebundeld in het boek Ik Brul, dus Ik Ben! dat in november 2017 is verschenen bij uitgeverij Boom.

Door hun verschillende achtergronden ontstaat een fascinerend palet van inzichten over uiteenlopende onderwerpen, zoals de vluchtelingencrisis, euroscepsis, protectionisme, de islam en het postmodernisme. En komen bekende populisten als Trump, Wilders, Le Pen, Viktor Orbán en Narendra Modi in een ander daglicht te staan.

BIO

Peter Wierenga (1971) is classicus en freelance journalist, onder meer voor de Volkskrant. Met name de Nederlandse politieke cultuur & geopolitieke vraagstukken hebben zijn interesse. Voorbeelden: interviews over hoe nu verder met Europa na de Brexit, een achtergrondverhaal over hoe Nederland eruit zou zien met een bindend referendum, en een vraaggesprek met veiligheidsgoeroe Rob de Wijk over Poetin, Oekraïne en IS.

Wie legt het uit?