Wanneer komen de robots?

Robotarm

De robots komen er niet alleen aan – ze zijn er ook al. We zijn in het dagelijks leven omringd door robots.

Wat is een robot?
Een robot is een programmeerbare machine die verschillende taken uit kan voeren. De robotica is de tak van de wetenschap die zich met het ontwikkelen en bestuderen van robots bezighoudt.

Harde werkers
Nederlanders zijn het meest bekend met de industriële robot: de robotarm die in fabrieken werkt. Dit is de eerste generatie, ‘domme’ robots, die maar enkele handelingen kunnen doen. In 2017 staan er naar verwachting bijna 2 miljoen robots in alle fabrieken van de wereld.

Ook bij een robot in de vorm van een (compleet) mens of dier kunnen we ons wat voorstellen – die worden servicerobots of zorgrobots genoemd. Ze helpen mensen met informatie, interactie en klusjes. Ook de zelfstandige stofzuiger en grasmaaier vallen hieronder. Dit is de tweede generatie robots, die rekening houdt met hun omgeving.

De grens tussen industriële robots en servicerobots is niet altijd scherp: een robotarm in een operatiekamer is een industrieel apparaat in de zorg en een melkrobot helpt de boer met een klus in de agrarische industrie.

Robots op je telefoon
Minder zichtbaar maar meer aanwezig zijn robots in de vorm van een apparaat of programma, dat zich met kunstmatige intelligentie aanpast aan de situatie. Dat kan al zo eenvoudig zijn als een pinautomaat, de navigatie in de auto, de slimme thermostaat in huis of Siri, de digitale assistent op de iPhone.

Vliegtuigen op de autopilot en auto’s die zichzelf inparkeren zijn ook robots te noemen. Dit is de derde generatie robots, die in complexe situaties beter functioneren dan mensen.

Bronnen: NEMO Kennislink, RTLZ, 2014 , Wikipedia

 

De robots komen eraan!