Kunnen robots leren denken als mensen?

Je legt een groene appel op tafel. Als je nu tegen een robot zegt ‘Pak mijn appel op’, doet hij niks. Hij weet niet dat de groene appel ‘jouw’ appel is.

Het is lastig om in mensentaal te praten met robots – ze begrijpen meestal niet wat je bedoeld. Onderzoekers van MIT hebben een systeem ontwikkeld om robots context aan te leren, ComText.

Als je robot eerst vertelt ‘De groene appel die ik hier neerleg is mijn appel’ en daarna vraagt ‘Pak mijn appel op’, zal hij met ComText in negentig procent van de gevallen wel het juiste doen.

Verdieping: Machines leren

MIT werkt voor dit systeem met het zogenaamde episodisch geheugen. Het episodische geheugen is het geheugen voor persoonlijke gebeurtenissen: zaken op een bepaalde tijd en plaats gebeuren, met de mensen en dingen die daar zijn. Het episodisch geheugen, dat voor mensen zo gewoon is, is belangrijk in machinaal leren.

Samen met de algemene feiten en getallen (het semantisch geheugen), die beschikbaar zijn in de cloud, kunnen robots hiermee nog beter presteren. Uit de cloud kunnen ze halen wat een appel is, en met context wordt duidelijker wat ‘mijn’ appel is.

Bron: Robots nu, september 2017
 

De robots komen eraan!