Nederland Leest: Robotica

De robot is in opmars. Binnen een paar jaar zijn zelfrijdende auto’s, bezorgdrones en machines met kunstmatige intelligentie de normaalste zaak van de wereld. Krantenartikelen worden al door bots geschreven. Waar eindigt dit? Een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Wat staat ons de komende jaren te wachten? 

Met de bibliotheek als dé plaats voor ontmoeting en debat is dit een mooi moment om robotica centraal te zetten tijdens Nederland Leest.

Lees de toekomst. Praat mee over robotica! En krijg het boek Ik, robot cadeau. Lid of niet-lid, iedereen die zijn of haar mening geeft in het debat over robotica krijgt het boek cadeau (zolang de voorraad strekt).
En kom op zaterdag 18 of zondag 26 november (Debat in de Bieb) naar een van de activiteiten rond robotica in de bibliotheek.

 

Ik, robot van Isaac Asimov

Ik, robot is de geniale futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Ze ontmoette een verliefde robot, maar ook twijfelende of bewust van zichzelf geworden robots. 

Het zijn verhalen over menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel. Een spannend boek met echte breinbrekers!

Meer lezen over robotica...

Isaac Asimov

Isaac Asimov (1920 - 1992) geldt als misschien wel
de grootste science fictionauteur aller tijden. Hij behoorde samen met Arthur C. Clarke en Robert Heinlein tot de 'Grote Drie' van de sciencefictionschrijvers in de 20e eeuw.  Asimov was de grondlegger van de robotica. 

In zijn verzameling korte verhalen Ik, Robot (1950), ontwikkelde hij een aantal gedragsregels die de robots uit zijn verhalen behoorden te volgen. Dit waren de wetten van robotica, die zowel in de wereld van de sciencefiction als de wetenschappelijke wereld van de cybernetica beroemd zijn geworden.

Daarnaast bedacht hij het Positronisch brein van de robot. Beide concepten hebben grote invloed gehad op andere sciencefictionschrijvers. 

Nederland Leest-experiment

Kun je met een robot een literair verhaal schrijven? Ronald Giphart ging, in samenwerking met het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen dit uitdagende schrijfexperiment aan. 

Het resultaat van het Nederland Leest-experiment is een tiende verhaal in het Nederland Leest-boek Ik, robot.

Folgert Karsdorp (Meertens Instituut) legt uit:

Reportage in EenVandaag

De robots komen eraan!

Robotica
Wayne Siegel – Celebration
Pat Metheny – Orchestrion 
Aart Staartjes – Robots Robots
Kraftwerk – Die Roboter
Louis en Bebe Barron – The Forbidden Planet

Deze en andere robotmuziek zijn te beluisteren in de bibliotheek via www.muziekweb.nl/luister.