Voedselverspilling

Jaarlijks wordt er veel goed voedsel onnodig verspild. De gemiddelde Nederlander gooit per jaar zo’n veertig kilo goed voedsel in de afvalbak. Ook wordt voedsel verspild bij de productie, opslag en transport en in winkels en horeca.

Het meest weggegooid worden brood, zuivelproducten, groente en fruit.

Voedselverspilling door consumenten kent verschillende oorzaken, onder meer te veel gekocht, te lang bewaard, te veel bereid of het eten niet lekker vinden.

Op World Food Clock is te zien hoeveel voedsel er wereldwijd wordt geproduceerd, geconsumeerd en verspild.

Voedselverspilling voorkomen

Voedselverspilling is vaak vrij eenvoudig te voorkomen. Enkele tips:

  • Bewaar voedsel op de juiste manier,  het Voedingscentrum geeft bewaaradviezen voor ruim 2000 producten.
  • Stel een ‘kliekjesdag’ in. Bijvoorbeeld zaterdag, alles wat dan over is van voorgaande dagen wordt opgegeten.
  • Let op de houdbaarheidsdatum. Er zijn twee soorten data: THT (tenminste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot). THT staat op producten die niet snel bederven zoals pasta. Deze kunnen nog prima na de houdbaarheidsdatum gebruikt worden. Beoordeel zelf of het product nog goed is. TGT staat op producten die maar kort bewaard kunnen worden zoals vlees.

Tips van het Voedingscentrum om voedselverspilling te voorkomen.

Trending Topics