Het voedsel van de toekomst

Wat eten we in de toekomst? Er wordt momenteel flink geïnnoveerd en geëxperimenteerd met voedsel. Enkele ontwikkelingen zijn:

 • 3D-geprint voedsel: een voedselprinter slaat ingrediënten op, mengt ze en maakt er etenswaar van. 3D-geprint voedsel kent voordelen: zo is het makkelijk voeding op maat samen te stellen bijvoorbeeld bij een dieet. Het voedsel is vers en er is geen verpakkingsmateriaal nodig.
  Lees ook: Artikel over geprint voedsel van Universiteit Wageningen
   
 • Kweekvlees: vlees gekweekt in een laboratorium zou een oplossing kunnen zijn om in de toekomst vlees te kunnen blijven eten. Het wordt gekweekt uit stamcellen van dieren. Hoogleraar Mark Post presenteerde in 2013 een kweekburger die 250.000 euro kostte. De prijs zakt intussen. 
  Lees ook: Artikel over kweekvlees in De Voedselzaak (de Volkskrant)
   
 • Landbouw op zee: zeewier wordt steeds populairder. Het bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Zeewier is duurzaam want er is geen schaars land, geen zoet water of pesticide nodig.
  ​​​​​​​Lees ook: Dossier Zeewier Universiteit Wageningen
   
 • Lokaal verbouwen (bijv. stadskwekerijen), streekproducten en home farming: worden steeds populairder. Voordelen zijn onder meer dat er gegeten wordt met seizoensproducten en er bespaard wordt op transportkosten.
   
 • Vertical farming, verticale landbouw: hierbij worden gewassen in meerdere lagen boven elkaar gecontroleerd geteeld, bijvoorbeeld in leegstaande kantoorpanden. Voordelen zijn onder meer minder belasting van het milieu en als de teelt plaats vindt in stadskwekerijen is ‘zero-mile city food supply’ mogelijk. 
  ​​​​​​​Lees ook:  Dossier Verticale landbouw Universiteit Wageningen
   
 • Insecten: zijn geschikt als vleesvervanger. Ze bevatten eiwitten en mineralen. Insecten zijn op diverse manieren te bereiden: koken, bakken, frituren en roosteren. Ook larven en poppen zijn eetbaar. Ze zijn te koop in enkele supermarkten en online.
  ​​​​​​​Lees ook:  Informatie over insecten eten van het Voedingscentrum

Trending Topics