Wat is hacken?

​​​​​​​Wat is hacken?

Hacken is het inbreken in een computersysteem om te kijken of er zwakke plekken in zitten. Tegenwoordig wordt hacken meestal in verband gebracht met mensen die slechte bedoelingen hebben. Doel van het hacken is dan om het systeem binnen te dringen en zoveel mogelijk schade aan te richten.

Kun je er iets tegen doen?
Je kunt er zeker iets aan doen om te zorgen dat mensen jouw pc proberen binnen te dringen.

Het begint met het installeren van een goede virusscanner. Daarnaast is een goede firewall van belang. Een firewall is een systeem dat uw computer(netwerk) kan beschermen tegen misbruik van buitenaf.

Verder is het belangrijk dat er regelmatig een back-up wordt gemaakt van de computerbestanden.

Lezing: Hoe de wereld veiliger kan worden gemaakt door “ethisch hacken”

Jurre Groenendijk

Ethisch hacken
Ethisch hacken is het testen van het beveiligingssysteem en computernetwerk op fouten en veiligheidslekken. Dit wordt dan gemeld aan bedrijven of instanties waarmee de ethisch hacker samenwerkt. Zij willen helpen in de strijd tegen cybercriminaliteit.

Bedrijven als Facebook en Google werken samen met ethische hackers om hun systemen veiliger te maken. Het is belangrijk dat ethische hackers goed op de hoogte blijven van de laatste technologische ontwikkelingen. Daarom worden en regelmatig bijeenkomsten georganiseerd. Hier kunnen hackers proberen computersystemen te kraken in een veilige omgeving. Zo leren hackers ook weer van elkaar.

Nieuwsgierig? Kom zondag 27 mei om 15.30 uur naar de lezing van de jongste hacker van Nedeland Jurre Groenendijk in de bibliotheek!

Russische hackers infiltreren in Duitse overheid
Bronnen binnen de Duitse veiligheidsdiensten zeggen dat de Russische hackersgroep Fancy Bear de Duitse overheidsdiensten is binnengedrongen.

De Duitse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie waren onder meer doelwit van de hackers. Fancy Bear bemachtigde gegevens en liet schadelijke software achter. Fancy Bear wordt verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op de Amerikaanse Democratische partij, de NAVO, het Witte Huis en op de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die de ramp met MH17 onderzoekt. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat er een onderzoek gaande is. De situatie is inmiddels onder controle.

Cybersecurity