Lezing: muzikale reizen van Portugal naar Finland

door Rik van Boeckel

De veelzijdige Leidse muziekjournalist, musicus en dichter/performer Rik van Boeckel is een gepassioneerd reiziger en musicus. Hij bracht twee reisboeken uit: Het loslaten van Atlas (2005) en De zingende palmen van Cuba (2007). Hij maakte reizen als (muziek)journalist: naar Tsjechoslowakije in de periode van de Fluwelen Revolutie, naar fadoland Portugal en naar muziekfestivals in Finland. En als musicus: naar Senegal, Andalusië, Honduras en Cuba. In 1999 verscheen zijn poëziebundel De Witte Makedonika, in 2018 de poëziebundel met cd Beweeg als een strateeg. Hij schrijft voor het magazine Jazzism. Hij treedt veel solo op en met diverse formaties en werkt als muziekdocent bij het Centrum voor de Kunsten Spijkenisse!

In ‘Muzikale reizen van Portugal naar Finland’ legt Rik van Boeckel zijn passie voor reizen en muziek vast als muziekjournalist en musicus. Muziek is de rode draad van dit reisboek. In het reisverhaal Reizend met de saudade van Portugal wordt teruggekeken op de interviews met diverse fado artiesten. Zo is een interview met Celeste Rodrigues, de zuster van fado koningin Amália Rodrigues, in het boek opgenomen.

Heel bijzonder was de fado-reportage die hij in 2012 samen met fotograaf Hans Speekenbrink voor Jazzism in Portugal maakte. Ze spraken fado-legende Carlos do Carmo, Mariza, Cuca Roseta en Mario Pacheco, bespeler van de Portugese gitaar. Andere fado-reizen maakte hij in 2016, 2017 en 2019 via nieuwe interviews met Ana Moura, Christina Branco en de opkomende fadozangeres Sara Correia. Ook de fado van de straat en de fado-café’s waar alle fadista’s beginnen komen uitgebreid aan bod.

In ‘GlobalLorca vanuit Spanje, Cuba en Buenos Aires naar Zwitserland’ wordt een muzikale theatrale poëtische voorstelling over Federico García Lorca beschreven waaraan Rik van Boeckel als musicus en dichter deelnam.

In het reisverhaal over Finland komen via interviews met Finse muzikanten de traditionele Finse muziek en specifieke Finse muziekinstrumenten als de kantele en jouhikko ter sprake bij de beschrijving van de Sounds of Finland conferentie in Helsinki en van het Kaustinen Folk Music Festival. Over de Finse jazz festivals Korpo Sea Jazz en Turku Sea Jazz deed hij verslag voor Jazzism maar ook beschrijft hij de sfeer van sommige eilanden in de Turku Archipel en een bezoek aan het Sibelius Museum in Turku.

Na deze festivals reist hij naar Rovaniemi en Ivalo in Fins Lapland en bezoek daar Santa Klaus Village bij de poolcirkel waar hij voor het eerst kennismaakt met rendieren die in Lapland ook in het wild rondlopen. Aan elk reisverhaal zijn gedichten toegevoegd.

 

Programma 

12.45 uur Inloop  

13.00 uur Welkom en start boekpresentatie 

Afwisselende fragmenten, gedichten, muziek, voorlezen uit boek 

14.00 uur Vragenronde en aansluitend een boeksigneersessie  

14.30 uur Eind

 

Terug naar het overzicht